Escriptors al carrer de la Caritat I



Llibres antics a les golfes de can Lluís Molinas, actualment dipositats al Museu del Suro. Foto M. Miró

El carrer de la Caritat, tot i que gairebé passa inadvertit, quan comences a fer recerca et dones compte de la gran riquesa humana, artística i cultural que ha persistit en el temps; exemple d’això són la diversitat d’artistes que han viscut al carrer: poetes, escriptors, pintors, actors...

En un anterior article, en aquest mateix blog, ja hem escrit sobre els poetes, en aquest volem retre homenatge als escriptors i articulistes que ja no tenim entre nosaltres. 

Hem resumit les seves biografies ressaltant la seva vida d’escriptors i articulistes, més endevant podreu ampliar la informació en el nostre llibre «El carrer de la Caritat i la placeta d’en Bou», en premsa, esperem que sigui imprès aviat!

Tots aquests escriptors ens han ajudat a saber de la història de Palafrugell, escrivien sobre el moment, plasmant en el paper totes aquelles anècdotes, vivències, preocupacions, projectes... que els va tocar viure, una feina digna de mèrit. 

Compartim els seus noms amb vosaltres perquè us animeu a llegir els seus escrits, avui us parlem de:


Josep Torres Jonama; Josep Ferrer Mascort; Josep Bofill de Carreras; Fermí Vergés i Vergés; Pere Pla Casadevall; Lluís Negra Escuder; Joan Frigola Jordà i Jaume Guasch Palau.

Josep Torres Jonama (Palafrugell,1857 – Niça,1946). 

Josep Torres Jonama en una foto de La Crónica-20-07-1907-núm.327
AMP

Josep Torres Jonama de jovenet va viure al carrer de la Caritat, en una casa que antigament era el núm. 14 (segons el cens de l’any 1868).

De família benestant, els avis paterns visqueren uns anys al nostre carrer i també els seus oncles, Barris i Buixò i Jonama repartits entre el carrer de la Caritat i el de la Constància.

Josep va esdevenir un gran empresari surer, va fer una gran fortuna emigrant primer al Estats Units i va acabar tenint fàbriques a diferents països: Estats Units, Mèxic, Portugal i a Palafrugell.

Tot i que aquí ens cenyim a la seva vessant d’articulista no podem deixar d’esmentar que va ser un gran filantrop que no es va oblidar mai de la nostra vila, col·laborant econòmicament en els àmbits de l’educació, salut i d’infraestructures. Va finançar les escoles, va subvencionar carrers, obres a l’església, l’hospital, entre d’altres. Va escriure sobre economia mundial i sobre el sector surer enviant els escrits a la premsa local des dels E.E.U.U.

Alguns del seus articles:

- Desde Estados Unidos. Datos estadísticos. Corcho y tapones. Setmanari la Crònica. AMP. La Crónica. 18/8/1904. Pàg.1

- Desde New York. AMP. Setmanari La Crónica. 7/7/1904. Pàg. 2.

- Notas agrícolas. Estados Unidos de América del Norte. Setmanari La Crónica, 8/9/1904. Pàg.1.


Josep Ferrer Mascort (Palafrugell, 1875–1918) 

Retrat de Josep Ferrer Mascort “Anco Marcio”.
Foto Jaume Ferrer Massanet. AMP 

Va estudiar a l’Acadèmia Palafrugellenca i va cursar la carrera de Dret a la Universitat de Barcelona. Gran aficionat a la filosofia, va ser un home molt culte i que va influir en els intelectuals locals de l’època. Vivia a la casa núm. 49.

Josep Pla el reconeixia com el seu mestre, va escriure molts articles a la premsa, sobre tot d’economia, utilitzant diferents pseudònims: Anco Marcio, Licenciado Cedillo, Galdosià, Doctor Centeno, Félix de Montemar, Eriberto Campanella etc.

També va ser articulista a La Imparcialidad (1896), redactor del setmanari La Crónica (1903), redactor en cap del setmanari regionalista Baix Empordà i l’any 1905 el trobem com a col·laborador de la revista Emporium, on hi escribia el bo i millor de les lletres catalanes.

L’any 1921, Publicacions Empordà, va publicar el llibre Instantànies, que aplegava els seus articles del setmanari Baix Empordà.

Durant la República va tenir un carrer amb el seu nom a la nostra vila, acabada la contesa aquest carrer va recuperar el nom anterior de Quatre Cases, desposseint-lo d’aquest honor i fins avui dia, tot havent estat un reconegut escriptor de la nostra població, no hi ha cap carrer que porti el seu nom.

Instantànies, el seu llibre. Foto autors


Josep Bofill de Carreras (Palafrugell 1879-1942) "Gori"

"Gori". Parcial de foto d'Octavi Frigola Girbal. AMP. Col·lecció Joan Frigola Jordà.

Va estudiar a l’Acadèmia Palafrugellenca, llicenciat en Filosofia i Lletres, assidu a totes les tertúlies del poble, a casa seva tenia una important biblioteca.

Els seus pares, hisendats, regentaven una botiga de betes, fils, robes i sedes al detall, un negoci que ell va mantenir.

Era conegut pel sobrenom de «Gori». L’any 1908 es casà amb Carme Fina (del Vilar) i van viure a la casa número 54 del carrer, coneguda actualment per can Molinas.

L’any 1907 el trobem citat a la premsa del moment formant part del consell Directiu del Centre Nacionalista Republicà de Palafrugell (Llibertat 30/3/190).

Va ser redactor del Setmanari La Crònica el citen el 1909 en motiu de la mort del seu pare, sabem que escrivia articles d’opinió al setmanari, però no n’hem trobat cap de signat.

 

 Fermí Vergés i Vergés (Palafrugell, 1909 — Barcelona, 1986)

Revista de Palafrugell -maig-juny 1992-núm. 1-Segona època

Va estudiar als Maristes, prop de casa seva ja que vivia al número 10 (antic).

Com a periodista, va començar publicant els seus articles a la premsa local (Baix Empordà) i va ser un dels fundadors i redactors del setmanari d’esquerres Ara.

L’any 1933 va marxar a Barcelona a treballar a La Publicitat, i més tard va ser director de La Humanitat, òrgan oficial d’Esquerra Republicana de Catalunya. Els seus articles eren de caire polític i reflectien la problemàtica del moment.

Va exiliar-se a Gran Bretanya juntament amb destacades personalitats com: Carles Pi i Sunyer, Josep Trueta... i durant la segona guerra Mundial va continuar fent de periodista per l’agència Reuter i més tard per la Editorial Labor.

Actualment els seus treballs com a reporter internacional es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a l’Arxiu municipal es poden consultar 28 articles que parlen de la vila.

Va tornar a Catalunya l’any 1964, morint a Calella de Palafrugell el 1986.

 

Pere Pla Casadevall (Palafrugell, 1899-1981)


Pere Pla, any 1955. Parcial de fotografia. Autor desconegut. Fundació Josep Pla. Col·l. Josep Vergés

Va estudiar la carrera de Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona i compartia pis amb el seu germà Josep Pla, escriptor.

Va ser una persona de gran cultura, un intel·lectual i un gran coneixedor del sector surer.

L’any 1923 comença a treballar com a químic especialista en aglomerat del suro a Manufacturas del Corcho S.A.

Casat amb Maria Miquel Basart l’any 1927, van viure al carrer de la Caritat a la casa anomenada ca la Tulita. L’any 1936 va quedar vidu i l’any 1947 va marxar a treballar a Lisboa, on va ser anomenat director tècnic de la delegació portuguesa de la Crown Cork Company on va treballar durant 20 anys.

Llibre sobre el suro, publicat l'any 1976

L’any 1976 en Pere va publicar el llibre El suro. Què és. Per a què serveix.

 

Lluís Negra Escuder (Palafrugell, 1916-2004)

Lluís Negra. Col·lecció Dolors Negra

Va estudiar a l’acadèmia del Mestre Sagrera, a l'Escola d'Arts i Oficis de Palafrugell i a l'Escola Industrial de Barcelona. Va ser molt bon atleta fins que la seva carrera esportiva es va veure truncada per la guerra civil espanyola, moment que va ingressar al cos d’aviació, rebent la instrucció militar a la Unió Soviètica i ja a la península va participar en nombroses missions.

Un cop acabada la guerra va poder exercir el seu ofici d’ebenista, especialitat amb la que va crear escola a Palafrugell i concretament al carrer de la Caritat, núm. 36.

Activista social, va ser un dels primers organitzadors del Cine Fòrum, del club de tennis i de les Festes de Primavera. 

Com articulista col·laborava amb la Revista de Palafrugell i al Nou Palafrugell amb articles de temes socials i d’altres sobre la guerra civil.

(Veure: https://elveinatdelacaritatapalafrugell.blogspot.com/2022/11/lluis-negra-atleta.html)


Joan Frigola Jordà (Palafrugell, 1918- 2010)

Joan Frigola Jordà. Col·lecció Frigolet

Va néixer al carrer de la Caritat 64, coneguda com casa Pouplana - Can Frigolet.

Va estudiar als Maristes del Carrer de la Caritat. Ja llavors amb la col·laboració de dos companys, editaven una mini revista humorística anomenada PA.

Va publicar diversos articles a la Revista de Palafrugell de la primera època i una trentena a la segona època, formant part de la redacció durant molts anys.

Era un gran observador amb una extraordinària memòria i escrivia sobre temes antics de la vila que ell havia sentit explicar a la seva família o a les tertúlies amb veïns i coneguts.

Signava sota el pseudònim «Frigolet del Brugar», en record del seu origen ja que la seva família era descendent del mas d'Esclanyà, conegut com a Can Frigolet del Brugar.

Revista humorística PA. Els directors: Pou, Naya, Marqués i Joan Frigola. Col·lecció Frigolet


Jaume Guasch Palau (Sant Jaume dels Domenys, 1922 – Palafrugell 2017)

Jaume Guasch. Foto: Paco Dalmau


Va venir a viure al carrer de la Caritat núm. 18, procedent de l’exili a França.

Publicà diferents articles a l’apartat “La Veu del Carrer”, a la Revista de Palafrugell, sobre temes socials.

Gran impulsor i activista de la cultura fou el creador del premi Mestre Sagrera pels alumnes de l’ESO. Va ser un dels promotors i primer President del Consell de la Gent Gran de Palafrugell i capdavanter de l’associació Pou d’en Bonet, essent reconegut com a President d'Honor per la seva trajectòria humana i periodística.

L’any 2012 va rebre el Premi Peix Fregit, en reconeixement per la seva promoció de la cultura i la defensa dels drets dels ciutadans, també va ser guardonat amb el Premi Vila de Palafrugell als 90 anys.

 

 Anna M. Cuesta i Montse Miró



Bibliografia:

Ferrer Mascort, Josep. Instantànies. Publicacions Empordà. 1921

Salvatella, Josep; Torró, Josep; Esteba, Miquel. Resum de 120 anys de Premsa Local a Palafrugell. RdP. 2002

Tauste Lerena, Gerard. Lluís Negra. Treball inèdit 28/01/2008. AMP

Xargall Oliva, Xavier. Els escriptors a Palafrugell. Ajuntament de Palafrugell i Diputació de Girona.1999


 

 



Comentaris

M'espero el vostre llibre en candeletes i us felicito de tot cor amb una profunda admiració per la feinada de recuperació històrica que esteu fent!

Ningú no mor definitivament mentre hi hagi algú que el recordi. Anònim.
Montse Miró ha dit…
Gràcies Maria
El llibre sortirà pel juliol, ara està a maquetació. Una abraçada

Entrades populars d'aquest blog

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme