Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme

Avui a la nostra secció de Personatges us presentem a Ramon Rodríguez, muntanyec.

Fotografia col·lecció Ramon Rodríguez

 En Ramon va néixer a Palafrugell el dia 27 de febrer del 1963, al carrer del Piverd núm. 21, i viu al carrer de la Caritat des de l’any 1993.
Va estudiar al col·legi Sant Jordi, en acabar l’ensenyament bàsic va fer el batxiller a l’Institut Frederic Martí. Despuntava en matemàtiques la qual cosa li facilità entrar a treballar en una entitat bancària. Aprofitant els bons horaris laborals, que oferia el sector, compaginava el treball amb els estudis d’Empresarials a la Universitat de Girona, i també va cursar un Postgrau de Gestió de Recursos Ambientals.

De ben petit el seu pare el portava a caminar pels voltants de Palafrugell per conèixer l’entorn, feien també sortides més llunyanes per copsar el territori, d’aquí li ve la seva afició i l’estima pel medi natural.

Amb 17 anys ja formava part d’una colla de joves que, com aficionats, feien travesses pels Pirineus. Conscients del risc que comportava aquest esport i que els calia fer les sortides amb seguretat es varen federar amb la Colla excursionista de Cassà de la Selva, per proximitat i perquè s’adaptava als seus objectius.

A la nostra vila ja hi havia un moviment excursionista que també organitzava sortides d’esquí i d’espeleologia, així com activitats de recuperació i neteja d’espais naturals. A l’any 1985 es van posar en contacte i van decidir fundar l’Agrupació Excursionista de Palafrugell (A.E.P.), fusionant-se amb el grup d’esquí[1],amb l’equip espeleològic de Palafrugell (EEP) i també amb altres muntanyencs que anaven per lliure.

Amb un grup d’excursionistes. Fotografia col·lecció Ramon Rodríguez

En Ramon a part de ser un dels socis fundadors en va ser president aproximadament uns 10 anys.

Al principi organitzaven caminades per la Garrotxa i els Pirineus, rutes de cap de setmana, ja que el dilluns havien d’incorporar-se al món laboral. En aquesta primera època s’especialitzaren en espeleologia baixant per gairebé totes les coves i avencs[2] tant pel nostre territori com per la Catalunya Nord, activitat que portaren a terme durant quatre anys. Aquest esport els comportava molta feina tant en la preparació del material com en la seva conservació i manteniment i varen decidir explorar noves modalitats, primer va ser l’escalada esportiva: el Pinell, el Montgrí, Solius... i després alguna via clàssica als Pirineus o al Pedraforca.



Amb el desig de superació, en cada sortida, es proposaven nous reptes i noves dificultats: Montblanc, Alps, Andes, Himàlaia, Atles... ho vivien com unes vacances (sense subvencions, ni tan sols les buscaven). Aquestes «vacances» normalment les organitzava amb en Carles i en Francesc i, sempre acabaven sent una bona colla (tot i que encara no hi havia mòbils, funcionava el boca-orella).

Cada any es proposaven pujar algun nou un cim i amb els dos companys esmentats, es varen animar a organitzar professionalment un viatge de senderisme cadascun i provar si els agradava el fet de portar gent a descobrir i gaudir de les muntanyes. L’any 1996 l’experiència fou positiva i es varen treure el títol de guies de muntanya creant l’empresa Giroguies que encara està en ple funcionament.

Actualment els seus companys gaudeixen de la jubilació i l’empresa la porta en Ramon tot sol, buscant, creant sinergies amb d’altres empreses del sector que li faciliten la organització de les activitats.

Ha organitzat i organitza viatges de tresc i senderisme per l’Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa i Oceania. Forma grups de 12/15 persones per a cada ruta, la selecció del nivell la fa a partir d’una entrevista i si cal els fa una prova d’un dia, per tal de situar-los en el nivell adequat: suau, moderat i exigent.

Magnífica fotografia on podem veure un grup de iurtes.Fotografia col·lecció Ramon Rodríguez



Un dels destins que troba més interessants és anar a l’Àsia central i especialment a Kirguísia, pels seus paisatges verges plens de grans muntanyes, grans llacs i rius. Lloc gairebé inalterat pel turisme i amb la gent molt hospitalària.

Explica en Ramon que en aquest país tot i conservar els seus costums ancestrals, també tenen mòbils; quan els veuen els troben diferents, i els sobta la vestimenta acolorida i esportiva i, els estris que porten els muntanyencs, ben diferents dels seus tradicionals. Curiosament són els autòctons que demanen fer-se fotografies amb els excursionistes ja que no hi estan acostumats i els troben exòtics.

Una anècdota de les moltes que ha viscut és que un dia fent una ruta per la zona varen veure de lluny una «iurta»[3] amb molta gent i des de la llunyania s’albirava una noia fent-los senyals perquè s’acostessin. La història va acabar amb en Ramon assegut al costat de l’àvia de la casa protagonista de la celebració i compartint el dinar amb ells.

En plena travessa pel Kirguizistan. Fotografia col·lecció Ramon Rodríguez

A prop de la jubilació professional, en Ramon encara no ha perdut mai la il·lusió per una sortida, té un lema «el millor viatge, és el proper» ell diu que encara que sembli que ja ho ha vist tot a cada sortida sempre descobreix coses interessants i noves, tan si va lluny com si és a prop.

En Ramon, sempre a punt per una sortida.

Fotografia col·lecció Ramon Rodríguez

Segurament l'haureu vist pel nostre carrer o per la vila, d'una certa alçada no passa desapercebut i sempre va vestit de manera esportiva, tant en bicicleta com a peu. Palafrugellenc que també manté la tradició d’anar a comprar amb cabàs, que ja en queden pocs! (com en Joan Cortey, en LLuís Medir, l'Octavi i l'Enric Frigola, en Jordi Sàbat... entre d'altres).



[1]En aquella època formaven part de la secció del club d’esquí Girona.

[2]Quan una cavitat natural és vertical o molt inclinada rep el nom d’avenc. Els avencs són característics dels terrenys calcarisUn avenc pot estar format per un o diversos pous enllaçats entre ells.

[3]Un habitatge portàtil tradicionalment utilitzat pels nòmades a les estepes de l'Àsia Central.





 

 

 

 


 







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat