L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

JOSEP M. VIVES SUREDA (Fonteta 1924- Palafrugell 2007)

Josep M. amb la javelina, en un entrenament. Col·lecció de la Família Vives

La família Vives Sureda va venir a viure a Palafrugell l’any 1934 per fer d’hortolans a l’Horta dels Forns, en aquell moment propietat de la família Frigola.

Josep M. va fer els estudis bàsics a la Bisbal i a la nostra vila ja ajudava als seus pares en la tasca feixuga i sacrificada del món rural. Ja de ben jovenet, enmig de camps i envoltat de natura, corria i saltava provant el seus propis límits; en aquell temps s’utilitzaven moltes canyes (de les que n’hi ha pels marges de les rieres, material necessari per a l’horta), una de les seves distraccions era la de llençar-les el més lluny possible, joc natural que va ser per a ell l’inici a l’afició del llançament de javelina i possiblement de la perxa.

Josep M. una vegada va explicar, als companys d’atletisme, que de sempre tenia clar que no faria de pagès perquè tenia altres projectes a la vida. Volia trobar un ofici que li deixés hores lliures per practicar esport i també que li permetés desenvolupar la seva creativitat. Algunes vegades havia observat la feina que feien a l’Ebenisteria Negra i va pensar que aquell era l’ofici que li agradaria fer.

Un dia va esperar la furgoneta del taller, a la carretera de Calella, i els va aturar oferint-se com a aprenent. L’any 1945 va entrar amb contracte, guanyant 4 pessetes diàries. Evidentment era trempat i un manetes molt creatiu i ràpidament va aprendre l’ofici. En Josep M. va començar a treballar al taller del carrer de la Caritat. En aquella època era un dels tallers més importants de la vila ja que fabricaven mobles per a les millors cases de la contrada i va servir de taller-escola per molts fusters i ebenistes joves de la vila.

Al cap d’uns anys es va plantar pel seu compte al carrer de la Tarongeta i va treballar d’aquest ofici fins a la jubilació.

No va deixar mai de practicar atletisme, era una persona molt competitiva i fins i tot ja jubilat va continuar participant als campionats arreu. Va compaginar la feina amb altres aficions a més de l’atletisme, com la fotografia, el cinema i fer de carrossaire entre d’altres.

L’any 1985 va ser guardonat amb la medalla de l’Esport Gironí i el 2004 l’Ajuntament de Palafrugell li concedí el premi Peix Fregit per la seva trajectòria artística i esportiva.

Nosaltres ens hem centrat en la seva faceta esportiva, molta informació i moltes fotografies les va conservar ell mateix i la família Vives ens les ha cedit amablement. Altra part ha estat treta dels diaris o revistes de l’època, així com del Fons Josep M. Vives de l’Arxiu Municipal.

Llicencia federativa temporada1943-1944 AMP. Fons de J.M.Vives.

Els primers resultats impresos que trobem són de l’any 1942, punt de partida de la gran trajectòria atlètica que esdevindrà posteriorment.

Sabem que entrenaven al camp del Casal Popular i en altres indrets de la vila, a vegades a les platges i per agafar fons anaven a fer la volta a Morena, volta que ha perdurat fins a l’actualitat.

No tenim informació dels possibles entrenadors, però sabem que va ser un autodidacte tota la seva vida.

No podem obviar altres atletes de Palafrugell que competien juntament amb ell (de l’època de la postguerra) formant part del club d’atletisme de Palafrugell: Paco Torres, Joan i Josep Granés, Trias, Palet, Pi, Paulí Figueras, Enric Amat, Denis Palau, Pere Arqués, en Dillet i probablement algun altre.

Van començar participant en les competicions d’atletisme que organitzava el “Frente de Juventudes” i més tard, alguns, van formar part del GEiEG[1], el club gironí més important de la província en un moment que el club atlètic local no va tenir continuïtat.

 

Josep M. entrenant disc al camp del Casal. Col·lecció de la família Vives


1942

Com a resultats podem destacar que l’any 1942, amb 18 anys, quedà campió provincial a Figueres, en les modalitats de llançament de javelina i disc. En aquesta mateixa jornada el club d’atletisme Palafrugell aconseguí quedar campió per equips. Segurament aquests bons resultats varen ser decisius per poder participar als IICampionats Nacionals d'Atletisme a Tolosa (organitzats pel Frente de Juventudes) on Josep M. va aconseguir tant en javelina (42,11m.) com en alçada el tercer lloc.

Cal recordar que en aquests campionats hi participaren 6 atletes de Palafrugell: en Paco Torres, Josep i Joan Granés, Enric Amat, Denis Palau i Josep M. Vives que va ser qui millors resultats va aconseguir.

Aquest mateix any, agost de 1942, va participar en un Triangular d’ Atletisme amb els equips Campament Ultonia (militars) - Girona – Palafrugell, els seus resultats varen ser: 1r. en disc, 1r. en javelina i 2n. en 80 m. tanques. Així podem afirmar que quan el club ho necessitava també participava en curses i altres proves que no quedaven cobertes, l’important era puntuar pel club.

1943

El 21 de maig del 1943 el diari Los Sitios  va publicar les millors marques provincials en diferents modalitats, en Josep M. ja destaca en dues especialitats: disc (27,09m) i javelina (37,85m).

El 6 de juny del 1943 Los Sitios portava els resultats del Campionat Provincial gironí, en el camp de Vista Alegre on hi participà l’equip de Palafrugell. En aquella competició varen competir un total de 6 equips; el Palafrugell va quedar segon darrere del GEiEG.

En aquest campionat Vives va guanyar en la prova de javelina millorant la seva pròpia marca amb un llançament de 41,72m. i també va quedar 1r. en la prova de perxa, amb un millor salt de 1.70m.



Fotografia d’autor desconegut. Prova de 100 m llisos. Col·lecció de la Família Vives.

1944

El mes de maig va participar al campionat provincial (III Campeonatos de Atletismo del Frente de Juventudes) a Girona; Josep M. va quedar primer en javelina 39,85m.i en perxa amb un salt de 1,70m. Aconseguint la 3a. millor marca nacional (d’Espanya) en perxa i javelina.

El 30 d’abril en la inauguració de les pistes del C.D. Hispano Francés, Josep M. va quedar tercer en javelina amb 41,40m.

Juliol, Campionat de Catalunya a Barcelona, aconsegueix quedar primer en javelina amb un llançament de 41m.

Queda classificat per anar als Campionats Nacionals d’Atletisme a Vigo, formen part de la representació gironina els palafrugellencs Paco Torres, Paulí Figueras i Josep M. Vives.

 I el 8/set/1944 Los Sitios  es fa ressò dels Campionats a Vigo on Josep M. va aconseguir dos tercers llocs: un en javelina (42,50m.) i l’altre en salt de perxa (3m.), obtenint dues medalles.

 El novembre, del mateix any, en motiu de la inauguració de l’estadi d’atletisme de la Devesa, el grup gironí va competir contra una selecció de Barcelona, Vives va participar en javelina quedant primer amb una marca de 47,35m. (“Butlletí del GEiEG”, Arxiu Municipal de Girona)

Grup d’atletes camí de Vigo. Col·lecció de la família Vives.

                                     



Atletes gironins davant l’alberg on s’allotjaven. Primer per l’esquerra Josep M. Vives i al mig Paco Torres. 
 Col·lecció de la  família Vives.

A finals d’any ja el trobem integrat al club gironí GEiEG que en el seu Bolletí intern del desembre, pag.7 (AMG) el descriuen com uns dels millors atletes de la secció del club i tercer millor llançador de javelina a nivell espanyol (amb la marca de 47,35m).

 

Josep M. al pòdium, medalla de plata. Obligats a fer la salutació feixista del moment.
Col·lecció família Vives.



1945

L’abril del 1945 va participar en algunes competicions formant part del club del GEiEG, com per exemple, al Torneig Primavera a l’Estadi de Montjuic on va quedar classificat en 3r. lloc en salt de perxa (2,90m) i en javelina 2n. (41,45m).

Durant el mes de maig millora la marca provincial de javelina 44,85m.(Los Sitios 2/06/1945).

En el mes de juny va participar als Campionats de Catalunya a Barcelona en la prova de llançament de javelina obtenint una marca de 45m.

El 19 de juliol el diari Los Sitios va portar els resultats dels últims campionats provincials on Josep M. va fer una marca de 3,01m. en salt de perxa.

El 28 i 29 de juliol del mateix any, el club gironí va organitzar el Campionat d’Espanya, on Catalunya va guanyar per equips, però no l’hem trobat en les classificacions del diari ja que només hi posaren els tres primers de cada especialitat. Segur que hi va participar.

1946

Juny Campionat de Catalunya

Juliol V Campeonato Provincial de Juventudes. Girona. va participar en disc: 25,80m; alçada: 1,50m; javelina: 41,15m.(1r.) i perxa : 2,82m. (1r.). 

26è “Campeonato de España Absoluto” el trobem en javelina amb una marca de 44,40m Vives, aconseguint un 5è lloc.

Novembre  en una competició del GEiEG contra el C. A. Laietana, va ser 1r en perxa amb un salt de 2,90m.

1947

Juny en el Campionat de Catalunya va participar en la modalitat de javelina quedant en 4t.lloc.

Juliol en el Campionat d’Espanya a Montjuic, Vives va formar part de l’equip de la selecció catalana. No tenim els resultats.

1948

Durant el mes de maig participa als Campionats provincials quedant 2n en perxa (2,70m) i 1r. en javelina amb un llançament de 47,63m.

El mes de maig aconsegueix millorar la seva marca de perxa quedant 1r. en una competició amb una marca de 2,80m.

1949,

El Mundo Deportivo del 6/04/1949 porta els resultats del Campionat de Catalunya de clubs on Josep M. va aconseguir ser guanyador de javelina amb una marca de 43,10m.

30 d’abril 1949 en el MUNDO DEPORTIVO surt una fotografia de dos atletes: Vives i Fita, amb un títol de PRIMERAS FIGURAS, on ressalta el gran nivell dels dos atletes.

El setembre participa en una competició del GEiEG contra l’equip de París C.CHEMINOTS. Vives va quedar segon en javelina, amb un llançament de 45,38m.

1950

Juny Campionats de Catalunya a l’Estadi de Montjuic, va quedar 3r. amb una marca de 43,45m.

1951

A la revista ATLETISMO ESPAÑOL (publicació oficial de la Federació Espanyola d’Atletisme del març del 1951), surt el rànquing de les 10 millors marques i Josep M. encara figurava com la sisena millor marca espanyola en javelina, de tots els temps, que va ser de 48,93m. (No hem trobat on la va fer, però si és al llistat la donem la font com a verídica).

Josep en aquesta època va posar en marxa el seu propi taller d’ebenisteria al carrer de la Tarongeta. Això va provocar la seva retirada provisional de l’atletisme i va dedicar el temps de lleure a altres aficions com el cinema o fer de carrossaire. Aquesta parada de 20 anys durarà del 1952 al 1972, ambdós inclosos.

Ja en la categoria de veterà emprèn una altra vegada l’activitat atlètica i competitiva; primer formant part del GEiEG i més tard com atleta del Palafrugell, continuant amb els llançaments de disc, javelina i salt de llargada. 

1973 amb 49 anys

V Campionat Provincial de veterans Girona (agost 1973), 1r. en javelina: 40,33m.

1974

VI Campionats Provincials veterans ( Girona 14/09/1974) LA VANGUARDIA es fa ressò de la competició a les pistes del GEiEG gironí. Vives aconsegueix un primer lloc en llançament de disc 20,78m.i 1r. en javelina amb 45,28m.

1975

VII Campionats Provincials al GEiEG (Girona) de veterans (6/09/1975). Javelina 1r. 42,12m. i 1r. en perxa 2,40m.

X Campionat d’ Espanya de veterans. Granollers (11/10/1975). 1r en Javelina 41, 22m.

4t. Perxa 1.80m.

1976

VIII Campionat Provincial de veterans, Girona (05/09/1976) Javelina 1r. 40,48m; Perxa 1r. 2,40m.

IX Campionats de Catalunya de veterans, Manresa (13/06/1976): 1r. javelina 40,40m i 1r. en perxa 2,40m.

III Campionat de Catalunya de proves combinades Granollers (15/05/1976)

Perxa 4t. 2,50m. Javelina 1r. 37m; 100m.15’2”

1977

IX Campionat Provincial de veterans, Girona (21/08/1977) perxa 1r. 2,50m; alçada 2n:1,30m; llargada 1r: 4,60m; javelina 1r: 45,08m.

X Campionat de Catalunya de veterans (28/08/1977), pista Reus Ploms: Javelina 1r. 34,56m. perxa 2n. 2,30m.

XII Campionat d’Espanya a Igualada (11/09/1977) Javelina 1r 49,04m i perxa 2n.

Festival atlètic Barcelona- resta de Catalunya, Granollers (01/11/1977) Javelina 1r. 41.48m.i llargada 4,38m. 

1978

XIII Campionat d’Espanya de veterans. Madrid (7,8/10/1978). Javelina 1r. amb 36,72m. I 2n. en salt de llargada 4,68m.

Campionat Provincial Girona (15/10/1978) Javelina 1r. 40,49m.i Llargada 4,50m.

XI Campionat de Catalunya de veterans, Mataró Javelina 1r. 39,63m.

Encontre Barcelona contra resta de Catalunya. Granollers (01/11/1978) Javelina 1r. 38,64m. i Llargada 1r. 4,38m.

1979 amb 55 anys

XII Campionat de Catalunya veterans a Calella i Igualada (17/06/1979).

Llargada 1r. 4,83m. RÈCORD D'ESPANYA.

Javelina 1r. 38,12m.

Campionat Provincial Granollers (20/05/1979) Javelina 1r. 39,60m. RÈCORD D’ESPANYA. Llargada 1r 4,79m.

Festival Atlètic Mataró (04/11/1979) Llargada 1r. 4,30m. Alçada 3r. 1.35m.

1980

Federació Barcelonesa d’atletisme. Reus (Tarragona) setembre 1980. Javelina 1r.35,90m.i llargada 1r. 4,66m.

OLIMPÍADES DE VETERANS (Campionat Europeu) a Finlàndia (04-11/08/1980), va ser l’únic representant gironí en llargada va quedar en 17è lloc amb 4,74m. i en javelina 6è.amb 35,50m.

XIII Campionat de Catalunya a Reus (14/09/1980). Salt de llargada 1r. 4,66m; Javelina 1r. 35,90m.

XV Campionat d’Espanya a Barcelona, Estadi Serrahima (4-5/10/1980) Javelina 1r. 36,80m. Llargada 2n.

1981

XIV Campionat de Catalunya de veterans, Igualada (6/09/1981) javelina 1r.35,54m.; llargada 4,36m.

XVI Campionat d’Espanya , Saragossa (26-27/10/1981) Javelina 1r. 35,36m.Llargada 1r. 4,82m.

1982

XV Campionats de Catalunya de veterans, estadi Serrahima, Barcelona (12/06/1982) Javelina 1r. 36,68m. Perxa 2n. 2,40m.

III Campionat Europeu de veterans, Estrasburg (-/07/1982) Javelina  13è.32,66m.

Campionat d’Espanya, Santander (2-3/10/1982). Llargada  1r. 4,37m. Javelina 1r. 33,56m.

1983

XVI Campionat de Catalunya, Girona (10/07/1983). Javelina 1r amb 37,08m. Llargada 1r. 4,56m. Pes 3r. 7,64m.

XVIII Campionat d’ Espanya de veterans, València ( 8-9/10/1983). llargada1r. 4,87m. RÈCORD D’ESPANYA i Javelina 1r. 36,54m.

Campionat Barcelona resta de Catalunya, Granollers (16/10/1983) Llargada 1r. 4,41m. Javelina 1r. 35,34m.

1984 amb 60 anys

XIX Campionat d’Espanya de Veterans a Logronyo (6-7/10/1984) Javelina 1r. 36,00m. Llargada 1r. 4,45m.

Campionat d’Europa de veterans a Brighton, INGLATERRA (20-25/08/1984). Llargada 14è. 4,27m.i Javelina 5è 39,98m.

Campionat Barcelona resta de Catalunya, Granollers (01/11/1984). Javelina 1r. 39,10m.

1985

Campionat Europeu a Roma.

Estava inscrit per participar en les proves de javelina, llargada i pes. No va poder anar-hi per malaltia que el va impedir competir quatre anys.

1989

Va participar al Ir. Open d’Atletes veterans. Estadi Olímpic de Montjuic. Javelina 28,88m.

1991

Campionat Provincial Lloret de Mar (21-22/09/1991). Javelina 1r. 32,14m. Pes 1r. 8.00m.

Campionat d’Espanya de veterans, Vigo (15-16/06/1991). Categoria E. Javelina 1r. 34,04m; Pes 2n. 7,77m.

1992

Campionat Provincial Gironí. 1r. javelina: 34,30m.

Campionat provincial de Barcelona, Rubí ( 26/04/1992). Javelina 1r. 33,72m. Llargada 1r. 3,79m.

Campionat de Catalunya, Prat de Llobregat (10/05/1992) Javelina 1r. 33,68m.Llargada 1r. 4,09m.Pes 2n. 7,60m.

Campionat d’Espanya, Jerez de la Frontera Cádiz (13-14/06/1992). Llargada 1r. 3,83m. i Javelina 1r.32,30m.

1995

Campionat Provincial Girona (16-17/09/1995). Alçada 1r. 1,15m. Pes 1r. 8,99m. Disc 1r. 25,28m. Javelina 1r. 29,60m.

Festival Cloenda Lloret de Mar (22/10/1995) Pes 2n. 8,26m. Disc 3r. 19,16m.

2004 amb 80 anys

Campionat de Catalunya Sabadell (27/06/04) Javelina 1r. 25,72M. RÈCORD D’ESPANYA. Disc 1r. 22,07m.

Campionat d’Espanya SEVILLA (10-11/06/04). Javelina 1r. 24,88m. Disc 1r. 22,01m. Pes (4Kg) 2n. 7,18m.

Cloenda Lloret de Mar (10/10/04). Disc 1r. 23,33m. Pes 6,92m.

2005

Campionat de Catalunya de veterans en pista coberta, Vilafranca del Penedès (27/01/05).La primera vegada a la seva vida que participava en aquests tipus de pistes. Llargada 1r. 2,20m.

XIII Trobada d’atletes veterans a Andorra (28/05/05). Pes 1r. 7,60m. Disc 1r. 21,90m. Llargada 1r. 2,93m.Javelina 1r. 26,02m.

Campionat de Catalunya de veterans, Manresa (17/07/05).Javelina 1r. 27,80m.Disc 1r. 20,80m.Pes 2n. 7,16m.

Campionats d’Espanya de veterans Torremolinos (5-6/08/2005). Javelina 1r.27,95 RÈCORD D’ESPANYA. Disc 1r.22,53m. Llargada 1r.2,77m.Pes 2n.7,48m.

Festival de Cloenda Lloret de Mar (30/10/05). Disc 6è 22,16m.

2006 amb 82 anys

EUROPEAN VETERANS Polònia. Javelina 26,35m. Llançament de pes 8,23m.

Disc 22,79m.

 

 

Josep M. va tenir una vida esportiva excepcional, aproximadament va estar uns 50 anys actiu en competició i  va acumular reconeixements i medalles fins el 2007. Ha estat un dels atletes palafrugellencs, de la seva època, més prolífic i actiu amb una vida atlètica molt intensa i llarga. Les seves especialitats van ser els llançaments de javelina, disc i el salt de perxa però quan calia també participava amb altres especialitats.

D’un tarannà tranquil i educat amb un gran “savoir faire”; vivint la competició amb esperit de superació personal i amb gran respecte pels altres competidors; era considerat per a tothom molt bona persona.

Josep M. sempre va estar acompanyat i recolzat per la seva esposa, Nuri Parés. Foto d’autor desconegut.

                    AMP. REVISTA DE PALAFRUGELL,1/2/2005. Pàg 28 


                               JOSEP M. VIVES SUREDA marques atlètiques

Any

Població

javelina

disc

perxa

alçada

80 m

classificació

1942

Figueres

1r.

1r.

 

 

2n

Equip Palafrugell campió per equips

1943

Millor marca provincial

37,85 m

27,09 m

 

 

 

 

1943

Campionat provincial G

41,72 m

 

1,70 m

 

 

1r

1944

III Campionat d’Atletisme Girona

1r - 39,85

 

1,70 m

 

 

3a marca nacional

1944

C.D. Hispano Francès

41,40 m

 

 

 

 

3r

1944

Campionats de Vigo

42,50 m

 

3 m

 

 

3r

1944

Inauguració Devesa

47,35 m

 

 

 

 

1r  (3r nacional)

1945

Torneig Primavera a Montjuic

41,45 m

 

2,90 m

 

 

3r i 2n lloc

1945

Millor marca provincial de Girona

44,85 m

 

 

 

 

 

1945

Campionats de Catalunya

45 m

 

 

 

 

 

1945

Campionats provincial Girona

 

 

3,01 m

 

 

 

1946

Campionat Provincial Girona

41,15 m

25,80 m

2,82 m

1,50 m

 

1r

1946

26è Campionat d’Espanya Absolut

44,40 m

 

 

 

 

5è lloc

1946

GEiEG i C.A. Laietana

 

 

2,90 m

 

 

1r

1947

Campionat de Catalunya

4t

 

 

 

 

Seleccionat Campionat d’Espanya

1948

Campionat provincial Girona

47,63 m

 

2,70 m

 

 

1r     -    2n

1948

?????????

 

 

2,8’ m

 

 

1r

1949

Campionat Catalunya de Clubs

43,10 m

 

 

 

 

1r

1949

GEiEG - Paris C.Cheminots

45,38 m

 

 

 

 

2n

1950

Campionats Catalunya a Montjuic

43,45 m

 

 

 

 

3r

1951

Revista Atletismo español

48,93 m

 

 

 

 

6a millor marca de tots els temps

 

JOSEP Mª VIVES SUREDA marques atlètiques  categoria veterans

 

Any

Població

alçada,

 javelina, 

llargada

, disc...

classificació


1973

Campionat provincial veterans Girona

 

40,33 m

 

 

1r

1974

Campionat provincial veterans Girona

 

45,28 m

 

20,78 m (disc)

1r     -     1r

1975

Campionat provincial veterans Girona

 

42,12 m

 

 

1r     -     1r

1975

Campionat Espanya veterans, Granollers

 

41,22 m

 

 

1r     -     4t

1976

Campionat provincial veterans Girona

 

40,48 m

 

 

1r     -     1r

1976

Campionat Catalunya veterans, Manresa

 

40,40 m

 

 

1r     -     1r

1976

Campionat Catalunya proves combinades

 

37 m

 

15’2’’(100 m)

4t     -     1r -

1977

Campionat provincial veterans Girona

1,30 m

45,08 m

4,60 m

 

2 n -1r - 1r -1r

1977

Campionat Catalunya veterans Reus

 

34,56 m

 

 

1r      -    2n

1977

Campionat Espanya veterans a Igualada

 

49,04 m

 

 

1r      -    2n

1977

Festival atlètic Barcelona- resta Catalunya

 

41,48 m

4,38 m

 

1r      -    ?

1978

Campionat provincial veterans Girona

 

40,49 m

4,50 m

 

1r      -

1978

Campionat Catalunya veterans, Mataró

 

39,63 m

 

 

1r

1978

Festival atlètic Barcelona- resta Catalunya

 

38,64 m

4,38 m

 

1r     -     1r

1979

Campionat Catalunya veterans Calella

 

38,12 m

4,83 m

 

1r rècord Espanya - 1r

1979

Campionat provincial, Granollers

 

39,69 m

4,79

 

1r rècord Espanya - 1r

1979

Festival atlètic, Mataró

1,35 m

 

4,30 m

 

3r     -     1r

1980

Federació Barcelonesa atletisme, Reus

 

35,90

4,66 m

 

1r     -     1r

1980

Olimpíades veterans (Campionat europeu)

 

35,50 m

4,74 m

 

6è    -    17è

1980

Campionat Catalunya veterans, Reus

 

35,90 m

4,66m

 

1r     -     1r

1980

Campionat Espanya, Barcelona

 

36,80 m

?

 

1r     -     2n

1981

Campionat Catalunya veterans, Igualada

 

35.54 m

4,36 m

 

1r     -

1981

Campionat Espanya veterans, Saragossa

 

35,36 m

4,82 m

 

1r     -     1r

1982

Campionat Catalunya veterans, Barcelona

 

36,68 m

 

 

1r     -     2n

1982

Campionat europeu veterans, Estrasburg

 

32,66 m

 

 

 

1982

Campionat Espanya, Santander

 

33,56 m

4,37 m

 

1r     -     1r

1983

Campionat Catalunya veterans,Girona

 

37,08 m

4,56 m

7,64m (Pes)

1r    -     1r -    3r

1883

Campionat Catalunya veterans, València

 

36,54 m

4,87 m

 

1r - 1r rècord Espanya

1883

Campionat Barcelona-resta de Catalunya

 

35,34 m

4,41 m

 

 

1884

Campionat Espanya veterans, Logronyo

 

36,00 m

4,45 m

 

1r

1884

Campionat Europa veterans a Brighton

 

39,98 m

4,27 m

 

5è    -     14è

1884

Campionat Barcelona-resta de Catalunya

 

39,10 m

 

 

1r

1885

No participa durant 4 anys per malaltia

 

-

-

-

-

1889

1r Open d’Atletes veterans. Montjuïc

 

28,88 m

 

 

 

1991

Campionat provincial veterans, Lloret de M

 

34,04 m

 

8 m (Pes)

1r     -     1r

1991

Campionat Espanya veterans, Vigo

 

34,04 m

 

7,77 m (Pes)

1r     -     2n

1992

Campionat provincial veterans, Girona

 

34,30 m

 

 

1r

1992

Campionat provincial veterans, Barcelona, Rubí

 

33,72 m

3,79 m

 

1r     -     1r

1992

Campionat de Catalunya veterans, Prat de LL.

 

33,68 m

4,09 m

7,6 m (Pes)

1r     -     1r    - 2n

1992

Campionat d’Espanya, Jerez de la Frontera

 

32,30 m

3,83 m

 

1r     -     1r

1995

Campionat provincial veterans, Girona

1,15 m

29,60 m

 

8,99 m (Pes) 25,28m (Disc)

1r   -   1r   1r   -   1r

1995

Festival Cloenda Lloret de Mar

 

 

 

8,26 m (Pes) 19,16m (Disc)

2n   -  3r

2004

Campionat Catalunya veterans, Sabadell

 

25,72 m

 

22,07m (Disc)

Record Espanya 1r - 1r

2004

Campionat Espanya veterans, Sevilla

 

24,88 m

 

22,01m (Disc)

1r     -     1r - 2n  (pes 7,18 m)

2004

Festival Cloenda Lloret de Mar

 

 

 

23,33m (Disc)

1r     -  2n  (pes 6,92 m)

2005

Campionat Catalunya pista coberta

 

 

2,20 m

 

1r

2005

XIII Trobada d’atletes veterans a Andorra

 

26,02 m

2,93 m

7,60 m (Pes) 21,90m (Disc)

1r – 1r- 1r -1r

2005

Campionat Catalunya veterans, Manresa

 

27,80 m

 

7,16 m (Pes) 20,80m (Disc)

1r - 1r  - 1r

2005

Campionat Espanya veterans, Torremolinos

 

27,95

2,77 m

22,53m (Disc)

1r Rècord Espanya-1r-1r

2005

Festival de Cloenda de Lloret de Mar

 

 

 

22,16m (Disc)

6è

2006

European Veterans, Polònia

 

26,35 m

 

8,23m (Pes) 22.79m (Disc)

 

 

Anna M. Cuesta

Montse Miró

............................................................................................................................



Bibliografia


BRUGUERA, Enric. VIVES, Núria. “Josep Vives, l'home i l'artista”, dins Revista del Baix Empordà, núm. 20, març-maig 2008. pp.110-113.

LOS SITIOS. 1940-1945. Arxiu Públic de Girona. Premsa digitalitzada.

GUASCH, Jaume. “Josep M. Vives Sureda”, dins Revista de Palafrugell, núm. 136, febrer 2005. pàg. 28.

HEREU, Carmina. “Josep Maria Vives i Sureda. Atleta, artista polifacètic i bon jan”, dins Crònica d'un any. Palafrugell. 2004.

MARTÍ, Paulí. “Josep M. Vives, prolífic artista i atleta, Premi Peix Fregit 2004”, dins Revista de Palafrugell, núm. 136, febrer 2005. pp. 10-11.

El Punt «Josep Vives i Sureda». , 11-05-1986.

Fons Josep M.Vives i Sureda.Campanar,01-05-2004,pàg.24-25 Arxiu Municipal de Palafrugell



[1] Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG)

Comentaris

Núria Vives ha dit…
Estimades Anna i Montse,
En nom de la meva família i de jo mateixa agraeixo de tot cor la recerca que heu fet i de la que jo, única filla d'en Vives no en tenia constància.
Mon pare sempre va ser un home que volia passar desapercebut. Possiblement per això es va casar amb ma mare. El recordo caminant quasi tocant les parets dels carrers però no s'en perdia ni una del que es construia nou al poble, com es feia, i dels nyaps com deia ell; per això necessitava filmar-ho(trobareu les seves pel.licules al arxiu de Palafrugell). Tenia visio de futur i una ment oberta, tot i no haber pogut estudiar (llegia amb una llum de carburo dins el llit els vespres des de molt petit). Li recordo llibres de història, arquitectura, sobre cultures antigues i les seves costums i formes de viure. Tot el que aprenia llegint ho transformava creant. Va ser un artista polifacètic, ebenista de primera deixant la seva obra en moltes cases de Palafrugell i els voltants. Això sí, l'atletisme el treia de les seves cabories, el connectava amb el cos i el feia feliç. I mai s'en va omplir la boca de tot el que va aconsseguir.
Sí que recordo com s'enfadava quan ens explicava que en les competicions fora de Catalunya els prohibien parlar en català amb els seus companys, i que no li va agradar gens que els fessin aixecar el braç amb el gest feixista perquè sabia molt be el que significava.
Llegint-vos he descobert un altre pare i sé que els nostres fills podran admirar-lo i sentir-se orgullosos d'ell com jo mateixa n'estic ara. Núria Vives i Parés.
Montse Miró ha dit…
Gràcies a vosaltres Núria.
Josep M. Vives, el teu pare, ha estat un personatge molt conegut i estimat a la vila. Ha estat un plaer fer la recerca de la seva vida esportiva i saber que a Palafrugell podem lluir d'un atleta que va competir durant 50 anys, no tothom pot dir-ho!
Anna i Montse
Estimades Montse i Anna, em sumo a la sentida felicitació de la Núria Vives Parés.
Admiro les gestes i la manera de ser “d'en Vives” (tal com l'anomenàvem a casa). Home d'una extremada sensibilitat amb un do per crear a partir de l'observació, perquè, certament, els llibres varen ser la seva escola, alhora que va esdevenir un gran mestre amb l'experiència de la vida al costat de la seva estimada Núria.
Em fa il·lusió de convidar-vos a saber més de la vida de la Núria, la seva companya de vida fins a la fi, perquè les gestes d'en Josep Vives, van de la mà de la Núria Parés.
Us deixo amb: Núria Parés Borrell. Empresària pionera en el món de l'esport.
Espero que us agradi i us felicito pel vostre treball!
Núria Vives ha dit…
Gracies Maria!
Montse Miró ha dit…
Gràcies Maria! La Núria una persona amb gran personalitat i també pionera en el món de la gimnàstica.En aquest cas si que podem dir que al costat d'un gran home i va haver-hi una gran dona (al darrere segur que no!).

Entrades populars d'aquest blog

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme