L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

JOSEP M. VIVES SUREDA (Fonteta 1924- Palafrugell 2007)

Josep M. amb la javelina, en un entrenament. Col·lecció de la Família Vives

La família Vives Sureda va venir a viure a Palafrugell l’any 1934 per fer d’hortolans a l’Horta dels Forns, en aquell moment propietat de la família Frigola.

Josep M. va fer els estudis bàsics a la Bisbal i a la nostra vila ja ajudava als seus pares en la tasca feixuga i sacrificada del món rural. Ja de ben jovenet, enmig de camps i envoltat de natura, corria i saltava provant el seus propis límits; en aquell temps s’utilitzaven moltes canyes (de les que n’hi ha pels marges de les rieres, material necessari per a l’horta), una de les seves distraccions era la de llençar-les el més lluny possible, joc natural que va ser per a ell l’inici a l’afició del llançament de javelina i possiblement de la perxa.

Josep M. una vegada va explicar, als companys d’atletisme, que de sempre tenia clar que no faria de pagès perquè tenia altres projectes a la vida. Volia trobar un ofici que li deixés hores lliures per practicar esport i també que li permetés desenvolupar la seva creativitat. Algunes vegades havia observat la feina que feien a l’Ebenisteria Negra i va pensar que aquell era l’ofici que li agradaria fer.

Un dia va esperar la furgoneta del taller, a la carretera de Calella, i els va aturar oferint-se com a aprenent. L’any 1945 va entrar amb contracte, guanyant 4 pessetes diàries. Evidentment era trempat i un manetes molt creatiu i ràpidament va aprendre l’ofici. En Josep M. va començar a treballar al taller del carrer de la Caritat. En aquella època era un dels tallers més importants de la vila ja que fabricaven mobles per a les millors cases de la contrada i va servir de taller-escola per molts fusters i ebenistes joves de la vila.

Al cap d’uns anys es va plantar pel seu compte al carrer de la Tarongeta i va treballar d’aquest ofici fins a la jubilació.

No va deixar mai de practicar atletisme, era una persona molt competitiva i fins i tot ja jubilat va continuar participant als campionats arreu. Va compaginar la feina amb altres aficions a més de l’atletisme, com la fotografia, el cinema i fer de carrossaire entre d’altres.

L’any 1985 va ser guardonat amb la medalla de l’Esport Gironí i el 2004 l’Ajuntament de Palafrugell li concedí el premi Peix Fregit per la seva trajectòria artística i esportiva.

Nosaltres ens hem centrat en la seva faceta esportiva, molta informació i moltes fotografies les va conservar ell mateix i la família Vives ens les ha cedit amablement. Altra part ha estat treta dels diaris o revistes de l’època, així com del Fons Josep M. Vives de l’Arxiu Municipal.

Llicencia federativa temporada1943-1944 AMP. Fons de J.M.Vives.

Els primers resultats impresos que trobem són de l’any 1942, punt de partida de la gran trajectòria atlètica que esdevindrà posteriorment.

Sabem que entrenaven al camp del Casal Popular i en altres indrets de la vila, a vegades a les platges i per agafar fons anaven a fer la volta a Morena, volta que ha perdurat fins a l’actualitat.

No tenim informació dels possibles entrenadors, però sabem que va ser un autodidacte tota la seva vida.

No podem obviar altres atletes de Palafrugell que competien juntament amb ell (de l’època de la postguerra) formant part del club d’atletisme de Palafrugell: Paco Torres, Joan i Josep Granés, Trias, Palet, Pi, Paulí Figueras, Enric Amat, Denis Palau, Pere Arqués, en Dillet i probablement algun altre.

Van començar participant en les competicions d’atletisme que organitzava el “Frente de Juventudes” i més tard, alguns, van formar part del GEiEG[1], el club gironí més important de la província en un moment que el club atlètic local no va tenir continuïtat.

 

Josep M. entrenant disc al camp del Casal. Col·lecció de la família Vives


1942

Com a resultats podem destacar que l’any 1942, amb 18 anys, quedà campió provincial a Figueres, en les modalitats de llançament de javelina i disc. En aquesta mateixa jornada el club d’atletisme Palafrugell aconseguí quedar campió per equips. Segurament aquests bons resultats varen ser decisius per poder participar als IICampionats Nacionals d'Atletisme a Tolosa (organitzats pel Frente de Juventudes) on Josep M. va aconseguir tant en javelina (42,11m.) com en alçada el tercer lloc.

Cal recordar que en aquests campionats hi participaren 6 atletes de Palafrugell: en Paco Torres, Josep i Joan Granés, Enric Amat, Denis Palau i Josep M. Vives que va ser qui millors resultats va aconseguir.

Aquest mateix any, agost de 1942, va participar en un Triangular d’ Atletisme amb els equips Campament Ultonia (militars) - Girona – Palafrugell, els seus resultats varen ser: 1r. en disc, 1r. en javelina i 2n. en 80 m. tanques. Així podem afirmar que quan el club ho necessitava també participava en curses i altres proves que no quedaven cobertes, l’important era puntuar pel club.

1943

El 21 de maig del 1943 el diari Los Sitios  va publicar les millors marques provincials en diferents modalitats, en Josep M. ja destaca en dues especialitats: disc (27,09m) i javelina (37,85m).

El 6 de juny del 1943 Los Sitios portava els resultats del Campionat Provincial gironí, en el camp de Vista Alegre on hi participà l’equip de Palafrugell. En aquella competició varen competir un total de 6 equips; el Palafrugell va quedar segon darrere del GEiEG.

En aquest campionat Vives va guanyar en la prova de javelina millorant la seva pròpia marca amb un llançament de 41,72m. i també va quedar 1r. en la prova de perxa, amb un millor salt de 1.70m.



Fotografia d’autor desconegut. Prova de 100 m llisos. Col·lecció de la Família Vives.

1944

El mes de maig va participar al campionat provincial (III Campeonatos de Atletismo del Frente de Juventudes) a Girona; Josep M. va quedar primer en javelina 39,85m.i en perxa amb un salt de 1,70m. Aconseguint la 3a. millor marca nacional (d’Espanya) en perxa i javelina.

El 30 d’abril en la inauguració de les pistes del C.D. Hispano Francés, Josep M. va quedar tercer en javelina amb 41,40m.

Juliol, Campionat de Catalunya a Barcelona, aconsegueix quedar primer en javelina amb un llançament de 41m.

Queda classificat per anar als Campionats Nacionals d’Atletisme a Vigo, formen part de la representació gironina els palafrugellencs Paco Torres, Paulí Figueras i Josep M. Vives.

 I el 8/set/1944 Los Sitios  es fa ressò dels Campionats a Vigo on Josep M. va aconseguir dos tercers llocs: un en javelina (42,50m.) i l’altre en salt de perxa (3m.), obtenint dues medalles.

 El novembre, del mateix any, en motiu de la inauguració de l’estadi d’atletisme de la Devesa, el grup gironí va competir contra una selecció de Barcelona, Vives va participar en javelina quedant primer amb una marca de 47,35m. (“Butlletí del GEiEG”, Arxiu Municipal de Girona)

Grup d’atletes camí de Vigo. Col·lecció de la família Vives.

                                     



Atletes gironins davant l’alberg on s’allotjaven. Primer per l’esquerra Josep M. Vives i al mig Paco Torres. 
 Col·lecció de la  família Vives.

A finals d’any ja el trobem integrat al club gironí GEiEG que en el seu Bolletí intern del desembre, pag.7 (AMG) el descriuen com uns dels millors atletes de la secció del club i tercer millor llançador de javelina a nivell espanyol (amb la marca de 47,35m).

 

Josep M. al pòdium, medalla de plata. Obligats a fer la salutació feixista del moment.
Col·lecció família Vives.