UN ALTRE GRAN ATLETA PALAFRUGELLENC: PACO TORRES

FRANCESC TORRES AGUSTÍ (Barcelona 1923-Palafrugell 2007)

Fotografia del carnet d’atletisme. Cedida per Montserrat Torres

Fill de Rosendo Torres i Raimunda Agustí, coneguda com la “ Munda”. Tots dos treballaven en el sector surer. El seu pare per raons de feina va anar a treballar a França, moment que la seva mare, embarassada, es va quedar amb la família a Barcelona on va néixer en Francesc. Pocs mesos després varen tornar a Palafrugell, comprant la casa al carrer Begur nº 40

En Francesc, conegut com en “Paco”, va fer els estudis, primer, a l’escola del Sr. Ángel i finalment al col·legi públic Torres Jonama, on va acabar l'ensenyament bàsic i després va començar a treballar, a Carrosseries Vert de Torroella de Montgrí i posteriorment va entrar d’aprenent de fuster a Can Cassañas per acabar obrint el seu propi taller en el barri de Vilaseca.

Ja gran, va escriure nombrosos articles sobre l’Atletisme a la revista NOU PALAFRUGELL que es poden consultar a l’Arxiu Municipal i que ens han ajudat a saber i entendre com funcionava, en aquell moment, aquest esport a la nostra vila.

A l’article del nº 106, de l’any 1998 al NOU PALAFRUGELL, comença per la Prehistòria, Paco escriu com s’imagina les activitats atlètiques practicades pels ibers, habitants de la muntanya de Sant Sebastià. Activitats lligades més a la supervivència, com diu ell, per necessitat de menjar i per sobreviure [1] que pel gaudi.

A la revista nº 107, publica l’època heroica, abans del 1936, explica que s’ha documentat amb els diaris locals del moment, concretament el BAIX EMPORDÀ i també esmenta que la seva font són les memòries d’un altre atleta en Josep Marcó  Dachs[2].

En el tercer episodi: L’època difícil de la postguerra del 1936 als anys 60,  nº 108, del febrer del 1998, comenta:  “cap als anys 40 a Palafrugell, després tres anys de guerra, tot estava ben desballestat però poc a poc s’anaven reestructurant les diverses federacions esportives: futbol, atletisme, ciclisme, bàsquet, natació...els pocs esportistes que havien sobreviscut a aquella catàstrofe, començaren una nova etapa a tot el país”.

D’aquesta periode ressalta la cursa que sortia del carrer de Pals, organitzada per Toni Roglans  i en Juli Oliver. Consistia en donar tres voltes pels carrers de Pals, Torre dels Moros, Cases Noves i arribada a Can Roglans [3]. En aquesta prova, Paco va quedar primer i el premi va consistir en 150 cromos.

A més, durant l’any, hi havia altres curses pel poble, com la de la Pineda d’en Marqués i  la volta a Morena, aquesta última organitzada pel “FRENTE DE JUVENTUDES DE EDUCACIÓN Y DESCANSO”. Aquí els premis ja eren en metàl·lic, varen participar-hi 7 atletes: J. Trias, J. Serra de Llofriu, J. Plaja, Paco Torres, entre d'altres. En Paco va quedar primer rebent 500 pessetes i un ram de flors.

Cursa al Camp d’en Prats, any 1942. Fotografia Josep Granés, cedida per Montserrat Torres

Paco Torres, continua escrivint: Degut a aquest èxit, vaig participar en una cursa de classificació a Girona, per l’equip “ de Educación y Descanso”. Va guanyar gràcies a l’esprint final que era el seu fort. Se’n classificaven quatre pels Campionats d’Espanya a Madrid: en Morales de Girona, en Crous de Salt, en Trias i en Paco de Palafrugell. Els resultats no foren gaire bons, ja que no els va provar el menjar  i de 300 atletes en Morales va quedar 6è, en Crous 26è, en Paco 39è i en J. Trias 41è.

              Paco Torres entrant primer a la cursa del Camp d’en Prats. Podem observar la gran expectació en l’arribada. Fotografia Josep Granés, cedida per Montserrat Torres

 Paco continua explicant: Junt amb altres palafrugellencs vam ser seleccionats per representar a la vila als Campionats Provincials que es feren a Figueras. Participàvem quatre equips, el Figueres, el Girona, el Palafrugell i el Caldes de Malavella. Les proves eren 80, 150, 300, 600 i 1000m., llançament de pes, disc i javelina. Fou una renyida lluita amb l’amfitrió, el Figueres. Fou campió el Palafrugell. Tot el nostre equip brillà a gran altura, els guanyadors en les diferents proves foren Josep Granés en 80 i 150 metres. Enric Amat en els 300m. Paco Torres en 600 i 1.000m. Josep Vives en llançament de disc i javelina...l’equip de Palafrugell estava format pels atletes: J. Vives, Joan i Josep Granés, E. Amat, J. Bussot, Paco Torres, J. Trias, F. Mallart,J. Bisbe, Tomás Palet de Calella, J. Solés, P. Figueras, A. Massoni i Denis Palau.

El 1942 també participarem integrats a l’equip “Educación  i Descanso”. Sis érem de Palafrugell en Josep i en Joan Granés, en Denis Palau, en Paco Torres, en Josep Vives i l’Enric Amat...També en J. Vives, en Paulí Figueras i jo participàrem en els campionats de Vigo l’any 1944. (L’Atletisme a Palafrugell (IV), Nou Palafrugell nº 110, març 1998. AMP.

Equip guanyador Palafrugell, campionats provincials d'atletisme de Figueres, maig 1942. 

.

A dalt, 3 campions: Enric Amat (1r. en 300m. llisos), Josep Granés (1r. en 80 i 150m llisos), Paco Torres (1r. en 600 i 1000m). De peu: Quimet Bisbe, Joan Granés, Pauli Figueras, Tomas Bussot, Denis Palau, Josep Trias, Gabriel Esteve (entrenador). A baix: Antoni Massoni, Tomas Palet i Josep Vives. Fotografia cedida per Montserrat Torres                                                         

TOLOSA, Estadi Berazubi (Gipuskua) 12-13 Juliol 1942, 2n Campionat Frente de Juventudes. Atletes Palafrugellencs participants amb dorsal: 234 Denis Palau, 225 Amat Enric, 233 Josep Vives, 221 Josep Granés, 235 Gerverol, 223 Joan Granés, 226 Paco Torres. I dret de negre a la dreta, delegat d’esports Joan Gich Bech de Careda. Fotografia cedida per Montserrat Torres.

Fotografia d'autor desconegut però els atletes Josep Trias (3r.), Josep Mallart (4t.) i Paco Torres (1r.) havien participat en una prova de cros al Paratge de Sant Daniel organitzada per "Educación i Descanso".

 

Els atletes palafrugellencs, també participaven en  curses de camp a través (cros), proves que s’organitzaven a l’hivern i permetia continuar entrenant per agafar fons per preparar la temporada de pista. 

L'any 1943 Los Sitios de Gerona (AMP) ressaltava les millors marques provincials i entre elles destaquen les dels palafrugellencs Granés en 150m.(19"), Torres en 600m.(1,35") i 1000m.(2,55") i en J Mª Vives en javelina (27,41m.).

Girona, Maig 1944, Francesc Torres 1.500m (1r classificat).Inauguració de l’Estadi del GE i EG.

Fotografia cedida per Montserrat Torres

                            El carnet d'atleta de la temporada 1944-1945. Propietat família Torres

Paco Torres va ser un gran atleta, aquest esport el va permetre viatjar a diferents campionats arreu d'Espanya i conèixer país i com escriptor va deixar empremta a través dels seus articles i hem de dir que gràcies al fons fotogràfic que va recopilar i que la seva família conserva tenim testimoni de l'atletisme d'aquesta època.

A l'esquerre Josep Mª Vives i a la dreta Paco Torres, camí de Vigo
amb espardenyes de beta. Fotografia de la família Torres





Anna Cuesta i Montserrat Miró


[1] Els nostres avantpassats, havien de córrer i caminar per anar a buscar menjar, lluitar per defensar-se dels depredadors, una lluita contínua per la supervivència. Al moment que van deixar de ser nòmades i s’establiren en petits poblats fins que no varen arribar a tenir excedents (del conreu de la terra i criança d’animals) no varen poder canviar els hàbits, llavors començà una època on apareixen jocs i les activitats atlètiques i de lluita com a joc i entreteniment.

[2]Veure  https://elveinatdelacaritatapalafrugell.blogspot.com/2022/12/un-pioner-de-l-atletisme-palafrugell.html

[3] El taller elèctric anteriorment situat al començament del carrer de Pals.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme