JOSÉ JORDI RIGAU segona part

 

Continuem amb els records d’en José Jordi, com diu ell, amb el panorama del Palafrugell d’aquella època.

"Recordo que l’any 1931, l’arribada de la República em va sorprendre caminant a quatre grapes, sota les teules del cafè Can Pallot, recollint xapes de gasosa, taronjada o cervesa i escoltant com a música de fons els cants del moment, el soroll de la gent, les arengues incendiàries d’un fotògraf que crec que es deia Lino i que tenia la botiga al costat de la sastreria Sitges".

José Jordi el dia de la seva comunió amb la seva cosina Cristina Miquel. Col·lecció Mª.Carmen Jordi


"A la sortida del col·legi hi havia una fleca en la qual compraven els llonguets, els panets de Viena, els bastons, les trenes, la coca dolça i la xocolata que endolcia el "recreo" de la tarda. Col·leccionàvem els cromos i després els enganxàvem als àlbums.

Seguint la piràmide alimentària recordo els germans Puig i els relaciono amb la pastisseria del seu pare on els diumenges al matí, sortint de missa, compràvem xuixos de crema realment extraordinaris. Igualment recordo els braços de gitano i tortells de la Mercè Guitart. Els panellets fabulosos fabricats per l’àvia Cristina i la tieta Catalina...

També recordo els partits de futbol en el camp del Casal. A la memòria tinc una alineació, no sé si d’aquell temps o posterior: Gauchia, Blanch, Colomer, Pons, Castelló, Cabanes, Gorgonio, Espada, Miquel, Bonal i Avellí.

Les sessions de cine, ja entrada la tarda, en el mateix Casal els crits animant al bo, el soroll en la penombra dels que menjaven cacauets i avellanes; els pastorets de Nadal amb el dimoni interpretat pel senyor Nicolau, la direcció teatral del Sr. Tauler (pare), i en Geroni, muntant un gran cavall de cartró com el general BUM-BUM.

Amb molt plaer recordo l’ofici solemne dels diumenges a les 9 del matí a l’Església Parroquial, els cants en el cor sota la batuta de mossèn Joan, el cant Gregorià, la missa de Laurentius Perosi, els dies més assenyalats; l’encesa dels ciris, la desfilada a l’ofertori bacina en mà , lluitant a veure qui recaptava més, amb la complaença i confabulació dels familiars".

Època de molt catolicisme, postal d'una processó del Sagrat Cor d'abans de la guerra
                                                       Postal autor desconegut. Col·lecció Frigolet

"La Festa Major amb les sardanes a Plaça Nova, els concerts després de dinar al Fraternal, les partitures obligades del “ Poeta i el Aldeano” i “ les danses del Princep Igor” els “solos” majestuosos de trompeta d’en Bravo, pare, remarcats amb ensordidors aplaudiments de la parròquia que tenia en la boca un puro i en la tassa un bon cafè.    

Els cavallets i les parades en el jardí de l’Escoles Nacionals i un anunci ingenu, que recordo especialment, que deia en una carpa de teatre: “Hermanas Benítez canto y baile, espectáculo de alta moralidad”.

Pels meus ulls de nen, el carrer hi havia uns personatges sorprenents: el camàlic Carrau, en Tomás Boig, i per la seva originalitats, en Salvi Embustero, el drapaire Salat i com a representant màxim de l’ autoritat el senyor Ferrer més conegut per en “Ceies”.

Es tractava d’un personatge singular, amb un coll llarg i gruixut, una espatlla recta des de el cap a la culata, una gesticulació imperativa, una veu potent i el cabell blanc. Era un personatge omnipresent, s’encarregava de donar i tancar l’aigua, organitzava les professons i els actes públics.  D’ell es coneixen moltes anècdotes, però n’hi ha una, que sent molt posterior no em resisteixo a explicar-la.

L’escenari: el saló de plens de l’Ajuntament de Palafrugell.

El motiu: una celebració important a la qual assistien les autoritats civils i militars de la província, entre ells el Governador.

El saló es va omplir de gent i en un moment determinat es va produir un cert enrenou, i el Sr. Ferrer que estava convençut que en la seva persona s’havia delegat tot el poder de l’Ajuntament , “en la seva funció de cap de protocol” , per resoldre el problema primer va demanar silenci i després amb veu tremenda va dir: “ AUTORIDADES UN PASO AL FRENTE”. Es varen mirar entre ells , van somriure i donaren “ un paso al frente”.

Després el Governador Civil, un cop acabat l’acte, felicità al senyor Ferrer, mai abans ni després el senyor Ferrer podria estar més enlaire.

Això era en línies generals el Palafrugell d’aquells anys, hi havia molt de suro, molta pols, i sovint molta tramuntana, però era entranyable perquè tots ens coneixíem, tots ens criticàvem, però arribat el cas tots ens ajudàvem.

Vaig sortir dels “ Hermanos Maristes” sense haver sentit parlar, ni a casa ni al col·legi, de política ni de sexe".

Assegut al terra José Jordi juntament amb Maria Perxès. Segona fila, la segona Cristina Miquel i al costat Teresa Esteva. Tercera fila primera Rosa Oriol i tercera Maria Esteva. Col·lecció Mª Carmen Jordi.

Sense aquestes dades vaig viure alegre i confiat i aquest desconeixement no em va produir cap trauma. Quan tres anys més tard en plena Guerra Civil vaig ensopegar amb el sexe en forma directa i concreta, amb les exhibicions i actuacions a la platja de Can Comes del Canadell d’alguns deixebles de l’escola de nudistes del  “ padre Laviña “ a la qual hi assistia el més bo i millor de cada casa.

"Acabades les anècdotes és de raó parlar del que ens donaren els Maristes. Al meu entendre ens varen impartir lliçons per exercir una llibertat ben entesa de tolerància, de llibertat , de religiositat senzilla , alegra i humana, d’honestedat i companyonia i naturalment una preparació acadèmica molt complerta.

Resumint ens prepararen per a la vida, per usar correctament la mà dreta sense lliçons específiques per la mà esquerra. En el curs dels anys, per això he rebut més d’un cop, però els agraeixo molt aquesta forma de preparació, en especial quan comparo amb la manera de fer d’algunes persones educades en altres col·legis religiosos o laics, públics o laics, i que per la seva agressivitat i intolerància i singularment per la obsessió de tenir el triomf trepitjant a tothom em produeix una impressió molt desagradable, naturalment no es pot generalitzar".

 

I fins aquí el relat literal de José Jordi, amb la seva visió particular de l’escola dels Maristes i de Palafrugell.

 Anna Cuesta i Montse Miró


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme