L’INICI DE L’ ATLETISME A PALAFRUGELL.

CENTRE D’ESPORTS I ESBARJO, SECCIÓ D’ATLETISME. 

El Club d’ Atletisme (C.E.P.) va ser fundat l’any 1925[1] i estava vinculat al Futbol Club Palafrugell, era una secció esportiva més que es practicava normalment a les instal·lacions del Casal Popular [2], al Centre d’Esports i Esbarjo. S’hi practicaven gairebé totes les modalitats: curses, salts i llançaments.

Salt de perxa al Casal. Fons Solés-Plaja AMP

Paco Torres i Agustí[3] esmenta que ja a l’any 1919, al camp de la Bòbila Nova, s’hi feren salts i curses, un festival atlètic organitzat per en Tomás Gallart i entre el 1917 i el 1918 (no se sap amb exactitud la data) el Sr. Lemel, entrenador de l’Espanyol, va organitzar una cursa al camp del Casal que va ser guanyada per en Pere Pla i en Joan Marquès.

La pista evidentment era de terra, en aquella època marcaven els carrers per fer les curses amb guix. Analitzant les poques fotografies del moment veiem que feien servir la tècnica de estirar una corda i a mà anaven llençant el guix[4]. Tot hi així marcaven més d’un carrer per poder fer les competicions de velocitat i poder competir entre ells. També hem d’observar que gairebé tots corrien amb espardenyes de beta i la indumentària que veiem en alguna fotografia d’entrenament, recorda més a la dels antics atletes grecs i romans que a la d’avui dia.

El fossar de salt d’alçada i llargada i perxa, era pràcticament un piló de sorra que l’anaven removent per estar més tova. En aquestes especialitats, sobretot en perxa i alçada, era important caure de peus, ja que sinó es donaven una bona costellada!


Fotografia artística de J.Mª Vives. Fons del mateix, AMP

Gràcies a la premsa de l’època (Baix Empordà 29/11/1925. AMP) podem saber qui formava part del primer Consell Directiu:

President: Sr. Alfred Almeda Navarro, metge[5].

Vicepresident: Sr. Lluís Trilles Bastons.

Comptador: Sr. Fermí Vergés Vergés, periodista i polític.

Tresorer: El del Palafrugell F.C.Sr. Tomás Girbal Jofra, comercial de Genís i Cia a Dresde

 Secretari: Sr. Josep Guilló Roques, redactor en cap del Baix Empordà.

 Vocals: Sr. Fritz Welleucther; Sr. Josep Miquel Vílanova, Sr. Martí Jordi Frigola (aquest darrer en representació del Consell Directiu del Palafrugell F.C, anys més tard, batlle de la nostra població).

Dels primers atletes coneguts[6] de la secció destaquen en Lluís Trilles, l’Arseni  Vergés, en Joan Bisbe i en Martí Mascort.

Els atletes d'aquell moment eren, normalment, gent culta, grans esportistes, alguns posats en el món del futbol però que els agradava els reptes personals, a més hi participaven alguns treballadors estrangers de les principals empreses sureres de la vila (normalment alemanys que solien fer de comptables). Tanmateix molts fills dels grans empresaris surers del moment, havien estudiat a l’estranger i tenien una cultura esportiva molt més avançada, coneixien tot el que es feia a Europa i quan estaven a Palafrugell, practicaven allò que havien vist o havien practicat en els seus anys d’estudis o més tard fent de comercials surers arreu del món.

La secció atlètica també organitzava diferents esdeveniments, no només curses també programaven caminades, exhibicions d’atletisme, curses a la platja...etc. L’objectiu era promocionar aquest esport a la vila per poder fer un club potent.

                                      Fotografia d'uns anys més tard, encara els atletes portaven esperdenyes de betes. Fons J.MªVives. AMP

El diari Baix Empordà[7] de l’any 1925, es feia ressò de la constitució de la secció atlètica i l’articulista esportiu Josep Guilló escrivia:

“El fet, que semblarà d'insignificant banalitat als eterns escèptics i als no iniciats en l'ideal esportiu — que avui podem enorgullir-nos dient que ha pres ja carta de naturalesa entre nosaltres — és tot senzillament el següent: la constitució en ferm d'una secció d'atletisme dintre del Palafrugell F.C, la nostra benemèrita entitat esportiva que tan alt ve posant el nom de la població arreu de les terres catalanes...

Paral·lelament a la constitució de la secció d'atletisme a Palafrugell, s'ha constituït a Girona el Comitè provincial de la Federació Catalana d'Atletisme, la qual cosa significa l’entrada oficial a les activitats atlètiques reglamentades. D’això a un proper matx atlètic Palafrugell-Girona van poques passes si tothom persevera i presta son apoio als atletes principiants”.

A partir de llavors cada setmana hi havia notícies de la Secció. Així el disset de maig s’informa que Palafrugell serà l’organitzador de la Primera Jornada del Campionat Provincial pel dia 28 del mateix mes.

En aquell moment el club més potent de la província era el Grup Excursionista i Esportiu Gironí, eren campions en totes les proves, els grans favorits.

L’any 1927[8] trobem que presideix la junta el Sr. Carles Llach (farmacèutic) juntament amb Lluís Trilles, Arseni Vergés, Joan Bisbe i en Martí Mascort, aquests últims atletes.

Martí Jordi Frigola escriu un article[9] on es fa ressò de les condicions dels entrenaments: ”...a aquests que avui van al camp a les set del matí, que es paguen el material que empleen i que fins quan al camp no hi ha aigua per a dutxar-se se la porten de casa seva amb una galleda”. Hem de pensar que no hi havia enllumenat i segurament a les vuit del matí haurien d’anar a treballar i compartir els entrenaments d’atletisme amb el futbol no seria res fàcil, no descartem que utilitzessin altres espais.

 El diari Baix-Empordà del 17/05/1928 diu:

“El Comitè gironí de la Federació Catalana d'Atletisme ha encarregat a la nostra novella entitat «Centre d'Esports i d'Esbarjo» l’organització dels campionats provincials, que enguany es presenten interessants i competits com mai. El «Palafrugell F.C», donant una proba ben palesa de la seva esportivitat, ha cedit el seu magnífic camp, permetent això anunciar ja avui que els campionats provincials tindran lloc en aquesta vila el vinent dia 28 del corrent. Rebudes aquestes notícies a darrera hora, no podem avui dedicar-lis els extensos i falaguers comentaris que's mereixen, prometent fer ho en les properes edicions, i tenir sempre als nostres llegidors al corrent de tot quan faci referencia a tant important esdeveniment esportiu”.

Així es va organitzar la primera  jornada dels Campionats Provincials i els clubs participants foren el Grup Excursionista i Esportiu Gironí, U. E. Figueres i Centre d'Esports i Esbarjo de Palafrugell.

Els resultats van ser:

Salt de llargada: Ballesteros,G.E, en primer lloc; en segon, Vergés, del C. E. Palafrugell i en tercer lloc Pascual, del C. E. Palafrugell.

Llançament de javelina: 1r.Casellas,G.E, 2n. Cateura (C. E. P.), 3r.Heras, (G. E.) i 4t.Schulz (C. E. Palafrugell).

100 m. Llisos: 1r. Ballesteros, G.E, 2n. Vergés,C.E.P. 3r.Font  4t.Cateura.

 Llançament de disc: 1r Heras,G.E, seguit de Caselles (G. E.) i Cateura C.E.P.

400 m. Llisos: primer Ballesteros i segon Marcó C.E.P.

1.500 m: 1r. Pineda i 2n, Albó (U. E. F.),3r, Robira,  4t. Neira, (G. E.)

Salt d’alçada: Spigol, Blanch i Vergés  locals i els gironins Carreras i Simón; restaren per la final Carreras i Vergés (l'60m.)

Salt de perxa: Casellas G.E 2'65, Ferrer, C.E.P, 2'60 m, Pascual 1m Ballesteros 1 m.

5.000 metres: 1r Pineda i 2n. Albó, de la U. S. Figueres cursa de fons.

4 X 100m relleus, disputada per Casellas, Salvador, Heras i Carreras, pel Grup i Cateura, Marcó, Font i Vergés pel C.E. Palafrugell.

Sembla que la jornada va estar molt ben organitzada al menys la crítica de la premsa del moment la defineix com a molt positiva.

El dia  30 de setembre del 1928[10] els treballadors alemanys de les empreses sureres organitzen una jornada atlètica a Palafrugell on hi prenen part a més dels atletes alemanys, el C.E Palafrugell així com els dos campions provincials de Girona, en Ballesteros i en Casellas. El festival va ser un èxit, tant pel nivell esportiu com de participació. Sembla que els locals varen millorar les marques i els alemanys varen causar una gran impressió.

El Baix Empordà del 6/12/1928 anunciava:

 Dissabte vinent, amb motiu de celebrar el Grup Excursionista i Esportiu Gironí el X [11]  aniversari de la seva fundació, ha organitzat aquella prestigiosa entitat un escollit programa de festeigs, entre els quals destaca la reunió d’atletisme que tindrà lloc la tarda de l'esmentat dia en el camp de la Devesa. En ella hi prendran part els atletes de la societat organitzadora i l'equip del Centre d'Esports i d'Esbarjo, d'aquesta, compost probablement per Corbusch, Bailes, Cateura, Marcó, Font, Irineu Ferrer, Blanc i Gubert. En la propera edició donarem compte detallat del resultat de les proves que es celebraran en aquest festival d’atletisme, en el qual confiarà que els nostres representants desenpenyaran un paper força brillant”.

La competició va tenir lloc al Camp de Mart de la Devesa el dia 16 de desembre. Els equips participants van ser: C.E.E Palafrugell, F.C. Badalona i el GEi EG i els resultats:

Javelina: Caselles, GEiEG 43'10, record provincial; Culí, F. C. Badalona. 39;Cateura, C. E. i E Palafrugell, 34'35.

110 m.tanques: Ballesteros, 18"; Caselles, els dos del GE i EG.

Perxa: Culí, F. C. Badalona, 3'55

Pes:Tugues, F. C. Badalona, 1 1 '50; Carreres, G. E. i E, G. 9'53; Ballesteros, G. E. i E G., 9'05 m..

100 m: Ballesteros, G. E. i E. G., 1 2" 2-5; Culí, F. C. Badalona, a un pit; Camps. G. E. i E. G., a un metre; Espígol, C. E. i E. Palafrugell i Font, C. E. i E. Palafrugell.

80 m:Tugues, F. G. Badalona, 2' 4"; Corbusch, C. E. i E. Palafrugell, 2' 22" ;Gubert.

Disc: Culí, F. C. Badalona, 29'75;Caselles, G E i EG., 31'70; Oliver. G. E i E. G. 24'40; Cateura, C. E. i E. Palafrugell, 20'1 5

400 m:Camps, G. E. i E. G., 59"; Pera, G. E. i E. G. 6 T" ; Marcó, C. E. i E. Palafrugell.

Llargària: Ballesteros, G. E. i E. G. 5'45; Blanch, C. E. i E. Palafrugell, 5'00; Oliver. GE i E G. 4'95; Carreres, G. E. i E. G. 4'90; Espígol, C. E i E.Palafrugell, 487

Reemplaçaments 4 x100: G. E. i E G. 52". (Camps, Carreres, Piera, Ballesteros);Segón: interclub. (Font, Marcó, Blanch, Tugues). 

CLASSIFICACIÓ PER CLUBS G. E. i E. Gironí, 30 punts, F. C. Badalona, 16 punts. C. E. i E. Palafrugell, 9 punts.


L’Atletisme comença a rebre la seva importància de la premsa de l’època, així el diari Baix Empordà (AMP) del dia 9 d’agost del 1930 publica una taula amb les millors marques locals.

El mes de maig del 1931 trobem els resultats del Campionat Provincial en el diari ARA i diu:

“Diumenge a Girona, els atletes del Centre d'Esports i d'Esbarjo de Palafrugell, prengueren part en els campionat provincial...donem a continuació els resultats de les proves efectuades” :

Llançament del pes: Caselles (G E i EG), 11'07 m. (record Prov.); Gustavo (C. E. P.), 10'85 m.; Smith (C. E. P) i Carreras(G E i EG) , 10'40 m.; Nadal (G E i EG), 9'96 m.; Bastok (C. E. P.), 9'32 m. 

Salt amb perxa: Gubert (C. E. P.), 270 m. (campió); Carreras (G. E i EG), 2'60 m.; García (C. É.P.),2'50 m.

200 metres llisos. Colomer (G E i EG), 24" 4/'3; Santbola (G E i EG); Mir (G E i EG); Gustavo (C. E. P.); Walter (C. E. P.).

Salts d’alçada: Ferrer (C. E. P.), 1,50 m. (campió); Bastok (C. E. P.) i Carreras (G E i EG) , 1'45 m.

800 metres llisos: Santbola (G E i EG), 2'14"; Ensesa (G E i EG), 2'16"; Gubert (C. E. P.), 2'21".

Llançament del disc. Caselles(G E i EG) , 32'13 m ; Gustavo (C. E. P.), 27'15 m.; Salvador(G E i EG) , 26'05 m.; Nadal (G E i EG), 25'55 m.; Bastok (C. E. P.), 25'20 m.; Mitjá (C. E. P.), 23'26 m.

Llançament del javelina. (exhibició). Caselles (G E i EG), 50'20 m.

Relleus 4 X 100 metres. (G E i EG) Mir, Colomer, Peric i Sagaró, 49"; Gustavo, Smith, Potk i Walter. (C. E. P.)

Puntuació: Grup Excursionista i Esportiu Gironí (G E i EG), 25 punts. Centre d'Esports i d'Esbarjo Palafrugell (C.E.P), 16 punts.

El Baix Empordà del 29 de maig del 1931 publica:

Com pot veure's els atletes locals Gubert i Ferrer, assoliren brillantment els primers llocs en el salt de perxa i d’alçària respectivament, essent «per tant campions d'aquestes proves. (escrivia l’article DlSCÓBAL,)

Fotografia d’anys més tard. Dionís Palau i un company entrenant al Casal. Fons J.Mª Vives. AMP

Després d’aquestes dades hi ha un buit a la premsa, només en tenim referències a través de les famílies o pels diferents atletes que ho varen deixar escrit. En el proper article de l’atletisme a Palafrugell, parlarem d'alguns d'ells que han deixat petja al nostre municipi a nivell individual, parlem d'en Lluís Negra que la guerra civil va estroncar la seva afició atlètica, d'en Paco Torres que ens ha deixat un grapat d'articles de la història de l'atletisme local i d'en Josep Mª Vives, esportista de la postguerra fins arribar a la categoria de veterà i gran aficionat a la fotografia, gràcies a ell tenim imatges d'aquells anys.



Amb la col·laboració de Josep Massa i de l'Enric Bruguera.

Montse Miró



[1] BAIX EMPORDÀ 29/11/1925 AMP

[2] ANGLADA LLOVERAS, NÚRIA. El Casal de Palafrugell un edifici viu. Q de P

[3] TORRES AGUSTÍ, PACO L’ Atletisme a Palafrugell. NOU PALAFRUGELL nº 107 AMP

[4] Anys més tard sortiren les màquines de marcar el terra, que són com un carretó i només s’ha d’empènyer i va quedant al terra la ratlla perfecte.

[5] El seu fill Alfred Almeda Costa també metge.

[6] PRUNEDA AGUSTÍ, FRANCESC. Més ¼ de segle de Club Atlètic Palafrugell. Història de l’Atletisme a Palafrugell.

[7] GUILLÓ JOSEP. L’Evolució del nostre Esport Baix Empordà 15/11/1925 AMP

[8] BAIX EMPORDÀ 20/10/1927 AMP

[9]JORDI FRIGOLA, MARTÍ- L ESPORT EN EL VIURE PALAFRUGELLENC, BAIX-EMPORDÀ 24/11/1927AMP

[10] BAIX EMPORDÀ 27/09/1928. AMP    

[11]  En aquesta informació hi ha alguna errada, hem pogut comprovar que era el IX aniversari, confirmat pel G.E.E.G.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme