FAMÍLIA SUQUET- JANÓ

Trobem la família SuquetVall-llobrega, Josep Suquet Vilar i Llúcia Pruneda Oller, varen tenir cinc fills: Joan (1863), Carmen (1866), Narcisa (1871), Jaume (1874) i en Josep.

En Jaume Suquet Pruneda es va casar amb Manela Martinell Rubau (Palafrugell1874). 

El trobem en el cens de l'any 1897( AMP) vivint al carrer de la Caritat nº 54, estaven de lloguer ja que la propietat era de la família Poch. L'ofici que hi figura és el de taper i hi són fins l'any 1901, juntament amb els seus primers dos fills. Un moment donat va canviar d’ofici per dedicar-se a l’hostaleria, aquí començaria una nissaga d’hotelers i restauradors. El matrimoni va tenir tres fills: Manel, Teresa i Mª Lluïsa Suquet Martinell.

En el cens de 1910 ja no viuen a la Caritat, suposem que és el moment que instal·laren a l’ Arrabal Inferior on tenien la casa i un comerç de teixits[1].

En primer lloc en Jaume va portar la Fonda de l’Estrella, veiem la notícia al Baix Empordà del 16/12/1926 [2] que diu textualment:

"La «Fonda de La Estrella». Per haver deixat el negoci els Srs. Mestres, propietaris[3]de l'antiga fonda de «La Estrella», aquesta ha passat a mans del nostre bon amic D. Jaume Suquet, el qual en prengué possessió diumenge. El canvi de propietari ha sigut seguit d'una total reorganització  del servei, el qual es va posant a l’alçaria de les fondes de primera categoria, tal com correspon a la importància de la nostra vila, essent propòsit de Sr. Suquet, esmerçar tots els seus esforços per a que Palafrugell compti des d'ara amb una fonda en la qual el foraster hi trobi en tots els rams, totes aquelles comoditats que el viure modern comporta i exigeix i, com a base de l’ esmero en el servei, el mes exquisit tracte que cal per a deixar a tothom satisfet. Perquè coneixem al Sr, Suquet estem segurs de que els seus propòsits seran una realitat i hom trobarà en «La Estrella» el lloc més recomanable a tothom, evidenciant això el servei acuradíssim d'aquests dies i del qual hom n'ha sentit els millors elogis. En felicitar al Sr. Suquet li desitgem que les millors sorts li sien propicies".

Baix Empordà 17/02/1927 AMP

A partir del 1932, traspassa el negoci a la Sra. Clareta i en Jaume comença un nou projecte  gestionant l'hostatgeria de Sant Sebastià amb tota la família, tots hi treballaven i col·laboraven pel bon funcionament de l’empresa. En aquella època varen organitzar molts esdeveniments importants, casaments de gent benestant, festes, retrobaments, congressos, etc. Recorda la família especialment una trobada d’amics on un palafrugellenc conegut com era en Tià perruquer (Sebastià Gallart) saltava de content com un saltamartí dient: que bé que m’ho passo! Fet que va ser molt comentat en aquell moment.

Anys més tard la seva filla Teresa Suquet Martinell (Palafrugell1896-Palamós1989) es va casar amb Martí Janó Frigola (Palafrugell 1896 -Barcelona1973) i varen tenir tres fills en Josep i l’Albert i en Manel.

Martí Janó i Teresa Suquet. De l'àlbum familiar de Teresa Janó Salom

La família Suquet va portar Sant Sebastià aproximadament fins l'any 1952, ja que en Manel Janó  va patir un accident baixant de Sant Sebastià, resulta que tenia una camioneta “ rubia”, es va parar al trobar-se malament i es va recolzar en el cotxe tot sembla que estava inconscient. Uns clients es varen oferir per veure si el trobaven, amb tan mala sort que al moure’l va caure a terra i es va desnucar. La Teresa hi era pressent, només tenia quatre anys. Durant molt temps hi va haver-hi una creu de ferro forjat on hi posaven flors. Fins que algú se la va emportar.
En Manel era molt conegut ja que tocava amb el grup d’harmòniques amb en Bernat Causa i en Josep Bastons.

La seva mare no va superar mai la mort del seu fill i va voler marxar de Sant Sebastià, llavors ja tenien casa al carrer Palamós i s’hi varen instal·lar. 

Els Janó són una família que els trobem en la genealogia l’any 1891, quan es casen a Palafrugell, Pere Janó Miró i Gertrudis Frigola Marqués (besavis de la Teresa Janó).

En Manel Suquet abans de la guerra també portava un hotel a Tamariu, actualment apartaments, acabada la guerra es va haver d’exiliar per motius polítics i va deixar a en Martí Janó (el seu cunyat) al capdavant de l’empresa. Per no tenir problemes amb el nou règim va canviar el nom, a partir de llavors passaria a dir-se l’Hotel Janó.

Acabada la guerra i tornant de l’exili en Manel Suquet, en agraïment al seu cunyat que havia mantingut el negoci, no va voler canviar el nom.

En Manel Suquet estava casat amb la Carme Cruañas de La Bisbal i varen tenir tres filles Teresa, Rosa i Nuri Suquet Cruañas.

La Rosa va continuar el negoci dels teixits a la casa familiar, la dels avis, que encara avui dia pertany als seus descendents.

La Teresa Suquet Cruañas va continuar el capdavant del negoci hoteler, es va casar amb en Josep Roca i varen tenir en Santi i la Montse Roca Suquet. En Santi ha estat molt bon cuiner.

Hotel Janó. Autor Pere Palahí. Arxiu Lluís Maimí

Aquesta història ha estat explicada per la Teresa Janó Salom néta de Martí Janó i Teresa Suquet i filla  d’en Josep

ANÈCDOTA[4]:

La Rosa Suquet que a l’estiu estava a Tamariu a l’Hotel Janó festejava amb en Mineu Ferrer Jordà. Expliquen que en Mineu anava a veure la Rosa des de Calella amb un veler (un tres i mig). Anava pel matí que normalment feia vent de Gregal (tenia el vent en contra) i tornava a la tarda amb vent de Garbí (també en contra).

A Palafrugell es deia que el súmmum d’en Mineu, era anar a festejar sempre amb el vent en contra!

Anna Cuesta i Montse Miró

[1] actualment una botiga de pastissos.

[2] De l’Arxiu Municipal de Palafrugell

[3] Família Mestres era el cognom del marit i fills de l’Antonia Boadella, coneguda com la Tona, no eren propietaris només regentaven la Fonda.

[4] Anècdota explicada per l'Enric Frigola Esteva.

Comentaris