FAMÍLIA DELLONDER

MANEL DELLONDER RIBAS (Fonteta 1854- Peratallada1898) casat amb DOLORS FONT ANGELET (Peratallada 1856 -Palafrugell 1940) es varen casar l’any 1879 i varen tenir quatre fills: en Joan, en Josep[1],en Jordi i en Frederic. A principis del segle XX van venir a viure a Palafrugell.

FREDERIC DELLONDER FONT ( Peratallada 1894-1952)

De jovenet va fer els estudis bàsics i va anar a fer d’aprenent de mecànic als Tallers Trill. Era un noi que volia aprendre l’ofici bé i no volia quedar-se sempre al poble, aspirava a conèixer una mica de món, així va decidir anar a cercar feina de mecànic a França. El maig del 1912 estava treballant a Perpinyà i l’any 1916 a Marsella[2], sabem una mica de la seva aventura europea per les cartes que s’escrivia amb el seu amic Enric Dillet[3] .

Va tornar el mateix any a Palafrugell ja que havia estat cridat per fer la mili, llavors tenia 21 anys i li va tocar artilleria a Girona.

Quan va acabar la mili, va tornar a can Trill,  ja que tot el temps que havia estat fora en Joaquim Trill li enviava cartes per tal que es reincorporés a l’empresa, però només si va estar uns tres anys. Durant aquest temps en Frederic i el senyor Trill portaven un horari tot curiós, diferent de la resta de treballadors, ja que començaven a treballar per les tardes, descansaven unes hores per sopar i  continuaven a la nit treballant tres hores més per fer innovacions, experiments, invents, així ningú els molestava. Pel matí dormien. Mentre tant els altres operaris feien l’horari normal.

El Sr.Trill ja el considerava un treballador enginyós i innovador.

En aquella època es va casar amb Catalina Cantalosella Vidal a Pals, allà va néixer la seva filla Catalina Dellonder Cantalosella (Pals 1920- Palafrugell 2011); també van ser pares d’un nen, Frederic; que va sobreviure a la mare un dia, tots dos varen morir a resultes del part l'any 1924. Així el mateix any van venir a viure a Palafrugell amb l’àvia.

Al cap d’uns anys, juntament amb el seu germà Josep van muntar-se pel seu compte, entre el 1920 i 1921, varen fundar el primer taller J. DELLONDER, al carrer Clavé, on més tard seria la seu de Carbòniques Suquet.

En el seu taller també feien reparacions però varen acabar dissenyant màquines noves. De la seva invenció cal destacar la màquina ràpida automàtica de fer taps de suro esmerilats fins a 25 mm [4].

Gairebé tota la producció anava a França, Portugal, Argentina, Brasil, Chile...entre altres llocs.

L’any 1922 Frederic Dellonder construeix un nou taller en una zona de creixement de Palafrugell que més tard seria enderrocat, gener 1973, per ampliar la carretera d’anar a Palamós.


L’any 1929 ja tenia 18 operaris i el nº de telèfon era el 37 des de l’any 1924, de la companyia ITT. Com a curiositat Jordi Boy recorda que l’any 1933 els jornals pujaven 31.000 pessetes, que per l’època  era molt.


Anunci en el programa de Festa Major de Palafrugell 20-7-1923 AMP
Actualment tota la documentació de l’empresa està dipositada a l’Arxiu Municipal

En Jordi recorda les anècdotes que li explicaven de l’època de guerra civil. A l’avi Frederic no el varen cridar a files per l’edat (tenia 42 anys) ja era gran i al ser mecànic els interessava que es quedes en els tallers per fer material de guerra.

El dia 10 de setembre de 1936 el senyor Frederic Dellonder va rebre una comunicació del Comitè de Guerra de Palafrugell, en la qual se l'informava de la confiscació del seu taller; per la fabricació de material de guerra.

Palafrugell tenia quatre tallers mecànics: Can Corredor, Can Dellonder, Can Gallart i Can Trill, els quals van ser tots incautats per fabricar material bèl·lic per a la Guerra Civil. Tres d'aquests tallers es van ajuntar, formant els Tallers Corredor-Dellonder-Gallart. Can Trill va funcionar independentment. En aquests tallers s'hi fabricaven màquines per a la indústria surera, però durant la guerra mecanitzaven espoletes, només es feia el muntatge intern i extern, les  mecanitzaven, polien i ajustaven, hem de tenir en compte que cada espoleta portava unes 25 peces. Evidentment, les espoletes portaven càrrega explosiva, però Palafrugell no s'ocupava d'aquest procés, es feia en tallers especialitzats fora de la vila.

Model d'espoleta. Fotografia família Bigas

Espoleta partida.Fotografia J.Boy



 

 


 






L’avi col·laborava però tenia un local llogat al carrer Bailèn i quan acabava el torn (jornada intensiva) anava d’amagat a treballar pel seu compte, així fabricava peces que els seus clients li demanaven i un transportista les portava a França. Arrel de fabricar d’amagat, de sota mà, una vegada els varen fer un escorcoll a la casa pensant que trobarien material de guerra, varen regirar la casa tot un matí i hi varen trobar una escopeta de cacera, munició de l’escopeta, diners i 7 o 8 paquets de tabac que no ho feien constar a l’acta i ells varen insistir que també ho havien d’apuntar.

L’endemà varen detenir en Frederic i també a l’encarregat de Can Trill en Josep Presas Orts[5]

El dia 15 de novembre de 1938, varen entrar a la presó de Barcelona. Els varen deixar anar el 25 de gener del 1939 per la imminent entrada dels nacionals.

Al trobar que a Barcelona hi havia una desbandada terrible, perquè era el moment que tothom fugia, hi havia incertesa i preocupació a l’ambient i molta gent marxava cap a França, varen optar per venir a peu des de Barcelona necessitant tres o quatre dies per fer el camí.

A Palafrugell, quan ja s’acostaven els nacionals, els milicians volien dinamitar totes les fàbriques per tal que no poguessin aprofitar-les, però al final i a cops de mall, varen destruir les màquines i la dinamita va servir per fer volar el pont de Torroella de Montgrí, ja de retirada cap a França.

Mort en Frederic a finals de l’any 1952, el seu gendre JOAN BOY MARQUÈS es va posar al capdavant de l’empresa (principis del 1953) juntament amb la seva esposa CATALINA DELLONDER CANTALOSELLA, filla de Frederic, que ja feia molts anys que treballava a l’oficina.

Pels anys 60 va reconvertir la fabrica de maquinaria pel suro en una serralleria fins l’any 1986 que definitivament varen tancar per jubilació.

 

Tota aquesta història l’hem poguda escriure gràcies a la paciència d’en Jordi Boy.

Hem hagut de resumir perquè sinó, encara hi seriem!

Tots els documents són del seu arxiu particular.

 

Anna Cuesta i Montse Miró



[1] Josep (Peratallada1884-Palafrugell1967) amb 13 anys el trobem de criat amb el Bisbe de Girona (cens de 1897 Girona).

[2] A Manufacture de boites métalliques B.Aurenty-Amiel, successeur. Marseille

[3] Enric Dillet aprofitava els moments que anava al Fraternal per contestar-li  i utilitzava el paper oficial del centre, cartes que el nét d’en Dellonder, Jordi Boy,  encara conserva.

[4] Informació treta del Mundo Ilustrado l’ any 1929. AMP

[5] Sembla ser que els Tallers Trill també treballaven pel seu compte d' amagat dels milicians. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme