ENRIQUETA GARCIA DALFÓ


ENRIQUETA GARCIA DALFÓ (Palafrugell 1944)

 És una altra dona del nostre carrer que ha tingut una vida professional molt intensa, actualment ja jubilada gaudeix de la vida familiar i casolana ....

Tot comença l’any 1907 quan la Lluïsa Marquès compra la botiga del número 18[1] del carrer Cavallers  i fa un canvi total de negoci, un comerç diferent, la primera i única cotilleria a Palafrugell on es feien faixes[3]. A partir de llavors ja es disposava a la vila d’un lloc on adquirir peces de roba interior que facilitaven amagar la panxa, cenyir el cos i lluir un tipus més estilitzat tot seguint la moda de les capitals europees de l’època. Més endavant, l’any 1924, passa a ser d’en Miquel Riera Vigas que la tindrà fins l’any 1945. Un any més tard la compra el matrimoni format per la Pietat Dalfó Vila i en Didac Garcia Garcia i l’amplien, fent un gran aparador entre altres reformes.

Diferents renovacions de la botiga. Imatges cedides per la família  Garcia-Dalfó
La Pietat feia les faixes i es cuidava de les vendes a la botiga amb una atenció individualitzada a cada clienta. La seva filla, l’Enriqueta, es va incorporar a l’edat de poder treballar, cosint botons o altres tasques complementàries, fins que va continuar al front del negoci en jubilar-se la mare. 
A la fotografia podem veure la Pietat i l'Enriqueta a la botiga. 













 La botiga tenia molt d’èxit per la cura que tenien en renovar patronatges i models de roba interior per estar al dia de la moda. També es renova el local seguint les noves tendències dels comerços de cada època, així l’any 1962 es va ampliar novament l’aparador, renovant l’interior, l'any 1975 la renoven de nou l’any 1993 incorporen la roba pret a porter, ampliant la botiga. L’any 1996 en fer els cinquanta anys de la botiga Dalfó la varen renovar, de nou, amb un projecte del conegut arquitecte Joan Pericot Garcia

Un moment donat va obrir una sucursal a Palamós. En aquella època organitzava desfilades de models a la pista de Los Almendros, a vegades amb models de grans marques vingudes expressament de Barcelona i presentat per en Lluís Molinas. Era una festa social i solidària a la qual assistien personalitats com en Xavier Cugat o el governador de Girona que aportaven diners destinats a la Creu Roja, un any amb els diners recollits varen pagar la meitat del cost d’una ambulància.










L’any 2016 va tancar la botiga del carrer Cavallers 24-2, després de quasi cent anys d’atenció al públic, setanta dels quals regentada per la família Dalfó, la Pietat primer i la seva filla, l'Enriqueta, desprès.

L’Enriqueta ens ha passat aquestes fotografies amb les quals podem observar l’evolució de la botiga al llarg dels anys.

Constatem que de la mateixa manera que estaven al dia de les modes de la roba i cotilleria també ho estaven en el disseny de la botiga i sobretot de l’aparador que no desmereixia de qualsevol botiga de les grans ciutats.

*Totes les fotografies ens han estat cedides per l'Enriqueta Garcia Dalfó.



 


 Anna Cuesta i Montse Miró

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1]És el número que tenia llavors, actualment és el número 24

[2]Trasllada la fleca al carrer de la Caritat 2

[3]Una cotilla o cosset és una peça de roba interior femenina que va ser portada des del segle xvi al segle xx, reforçada amb costelles (també dites balenes) i destinada a modelar el bust tot seguint criteris estètics variables amb el pas del temps. Essencialment té dos efectes: per una banda afinar la cintura, d'altra sostenir el pit.

 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme