MARIA FORTIÀ POCH

 

MARIA FORTIÀ POCH (Palafrugell 1939)

Filla de Joan Fortià i de Marta Poch. El pare era guàrdia civil de la República a Barcelona.

Durant la guerra el varen destinar a Palafrugell, al Casal i aquí va conèixer a la seva mare Maria i un moment donat varen retornar tots dos a Barcelona. Destinat a una caserna de la capital, una vegada acabada la guerra, va viure l’afusellament dels seus companys pel règim franquista  i ell es va salvar ja que per casualitat  va ser destinat a Terrassa per resoldre un conflicte de racionament. 

A partir d’aquí va perdre la feina i va començar un llarg pelegrinatge per diferents poblacions buscant-se la vida. Al final el van contractar per treballar en el primer tren de l’estat, la línia Barcelona-Mataró. Llavors es van traslladar a viure amb l’àvia paterna a Bordils, el pare anava i venia amb tren (el tenia de franc) i va treballar a la Renfe fins que es va jubilar.

La Maria va estudiar a l’escola de Bordils fins als 14 anys, va aprendre a cosir com era normal en aquella època i cada dilluns anava a Girona a una Acadèmia de Perruqueria.

Va començar a treballar de perruquera els caps de setmana, així es va poder pagar els estudis de Comerç, era primera oficiala fins que es va casar.

Es va casar amb Ferran Subiranas Malleu (Palafrugell 1932-2017) i es van instal·lar al carrer de la Caritat i varen tenir una filla, la Sílvia.

A Palafrugell va treballar de mestra cuidadora a Ca la Tulita amb els nens més petits, després va anar a cosir amb la Carme Solés i durant uns anys també va treballar per l’Ajuntament de Palafrugell en l’elaboració dels censos, feina que durava mig any i en va ser la responsable durant molts anys. Ens explica que algunes famílies tenien problemes per emplenar els impresos ja que no sabien escriure i ella els omplia.

El seu marit Ferran va treballar molts anys a Ràdio Liberty, a Pals fins que va tenir diners per muntar un negoci propi, una empresa de maquinaria per fer taps, al carrer del Terme.

La Maria l’ajudava amb la comptabilitat de l’empresa, cosa que li agradava molt ja que era una entusiasta de les matemàtiques.

Cada dia la podem trobar pel nostre carrer anant a comprar o passejant amb les amigues per acabar anant a jugar al Rummikub (joc matemàtic), del que és una entusiasta.

 








A dalt fotografia del matrimoni amb la seva filla Sílvia

A l’esquerra Ferran Subiranas i Maria Fortià.

Fons M. Fortià

 

 Anna Cuesta i Montse Miró

Comentaris

Anònim ha dit…
Todas tus historias son muy interesantes. ¡Espero leer más! Merci - Jeannette