CAN GUBAU, CA LA RAMONALa Placeta d'en Bou que segons en Ramir Medir 
[1] apareix al Registre parroquial l’any 1724, ha estat un dels indrets amb més densitat de població i activitats de negoci del veïnat. Desapareix l’any 1954 en ser enderrocades algunes cases per enllaçar el carrer Torras Jonama amb el carrer de Begur per tal de facilitar els desplaçaments i el tràfic. Algunes cases que van conservar-se es van afegir al carrer de Pals i d'altres com la casa que comentem avui que es va afegir al carrer de les Cases Noves
.

 “CAN GUBAU” - C/ Cases Noves núm. 2  (Antiga placeta d’en Bou).

Fotografia del blog Palatio Frugelli de Ramir Lacasa.

La casa que es veu dalt de tot, en front, era l’antiga botiga de Can Gubau, també coneguda per Ca la Ramona. Us compartim l'article que ens ha trasmès la seva nèta Teresa Falgàs Gubau.

Aquí hi havia un establiment de venda de comestibles que des de l’any 1.932 (aproximadament) va romandre obert fins el 1.981.

Aquesta botiga la portaven el matrimoni format per Ramona Perpiñà i Enric Gubau.

Quasi tot es venia a granel: sucre, farina, sal, pasta, cafè, patates, cebes, bacallà, mantega, arengades, productes enllaunats com ara sardines, tomata, productes per la neteja i també colònies. A més tenien torrons de diferents tipus que es venien a pes i bunyols per Setmana Santa –fets per la família de la casa-.

Dins l’establiment hi havia diferents tipus de balances. Una per pesar sucre, farina, pasta. Una altra per pesar patates i cebes. Una altra per pesar el bacallà. Una altra per pesar el cafè, amb les seves corresponents peses.

És a dir, que la gent del barri hi venia a comprar i pràcticament quedaven abastits de tot el que es podia necessitar per el dia a dia en una casa. Servia també com a punt de trobada  per les dones, mestresses de casa  que hi solien mantenir llargues converses intercanviant tot tipus d’informació.

Conforme van anar passant els anys, tot aquest sistema de venda va anar canviant, varen començar a sortir els productes envasats i varen sorgir els Supermercats. A partir d’aquest moment, l’establiment es mantenia obert més com una forma de distracció per els seus propietaris, que ja començaven a ser grans, que no pas pel que podia representar el negoci en sí.

I fins el 1.981 que va tancar les seves portes.

Antiga casa de Can Gubau. Fotografia Paco Dalmau
[1] MEDIR JOFRA, RAMIR. La nomenclatura de las calles y plazas de Palafrugell. Revista de Palafrugell 1/04/1967 AMP
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

JOSEP GRANÉS HOSTENCH (1915 – 1982)

ON EREN, ON SÓN LES DONES?

L’INICI DE L’ ATLETISME A PALAFRUGELL.