ANÈCDOTES D’EN JORDI BOY

En Jordi Boy Dellonder[1] és un bon coneixedor de Palafrugell i del veïnat.

El seu ofici principal ha estat la pesca[2] però mai ha deixat de fer d’operador de cinema havent passat per totes les sales de Palafrugell: el Garbí, el Victòria, el Fraternal, el Casal i actualment al Teatre Municipal.

El nostre soci Jaume Isern, amic seu i company en el cineclub ens explica que de sempre, en Jordi manté una memòria prodigiosa, extraordinària, que recorda totes les pel·lícules, el dia i hora en que es varen passar per les diferents sales de Palafrugell i porta un registre on hi posa totes les dades cinematogràfiques.

És una persona molt culta capaç de relacionar successos de Palafrugell amb la història europea o mundial. A part del cinema i la història també domina molts altres temes, és molt bon conversador.

Recorda tot el que en el seu moment li explicava la seva àvia, quan era petit. Imagineu-vos la quantitat d’històries i anècdotes que té per explicar. A part ha tingut cura de conservar tots els papers familiars, des de les factures, rebuts, multes...i el que no guarda a casa ho ha portat a l’Arxiu Municipal.

L’anècdota que explicarem va venir perquè li vàrem proposar explicar les seves vivències, tal com hem fet amb altres personatges.

En una visita a casa seva ens va mostrar un aparell de ràdio antic i ens va aportar tota la informació. Aquí us ho expliquem:

L’any 1951 el seu pare, Joan Boy Marqués, decideix anar a comprar una ràdio marca Vica al Carrer de la Caritat, a Can Pasqual (encara decora un racó de casa seva, està com nova, tal com es veu a la fotografia).

En aquell temps eren molt cares i va fer una entrega en efectiu de 1.000 pessetes i la resta a terminis. En total li va costar 2.925 ptes.

Al cap d’un temps la Guardia Civil va personar-se a casa seva amb una multa, per valor de 66 pessetes, perquè el seu pare no s’havia assabentat que s’havia de enregistrar a la “Comandancia”.

La sanció venia de la “Delegación de Hacienda de Gerona por ocultamiento del aparato".

La factura
La multa

               

De la Caserna de la Guardia Civil en té una altra història per explicar:

L’any 1971 va decidir treure’s el carnet de conduir amb l’Autoescola Agustí, una vegada fetes les pràctiques i estant preparat per pujar a fer l’examen a Girona, necessitava el certificat de bona conducta que l’havien de fer a la caserna de la Guardia Civil .

En aquell moment la caserna estava situada al carrer Pi i Margall cantonada amb el carrer de la Tarongeta.  

En Jordi va anar a comprar l’imprès, el “paper d’estat” i es va presentar davant el brigada Atanasio un dia al matí i dins l’horari d’atenció al públic per fer aquests tipus de tràmits.

En Jordi confiava no tenir cap tipus de problema ja que la Benemérita de Palafrugell tenia sempre assignada, gratuïtament, la mateixa fila al cinema, els coneixia a tots i ells a ell ja que era el responsable de posar les pel·licules.

En Jordi va deixar la instància sobre el mostrador i el brigada li va dir “hasta la semana que viene”.

 A la següent setmana va anar a buscar el paper i el brigada li va dir: por qué tanta prisa? Vuelva el mes que viene!

Jordi: señor, lo necesito para poder examinarme esta semana ¡tengo el examen este jueves!

Brigada: ¡hasta el mes que viene!

En Jordi va marxar a casa seva però per por de no poder anar a l’examen hi va tornar amb la intenció de suplicar que li fessin.

El brigada enfadat el va fer fora de la caserna amb insults i trompades.

Però en Jordi no es va acovardir i ja que també coneixia al Tinent, Josep Mª Vila, el va anar a veure a casa seva i li va explicar el cas.

El tinent li va dir que passés per la Caserna al cap d’un quart d’hora i així ho va fer.

El mateix brigada havia canviat d’actitud i el va atendre amb una amabilitat exagerada, li va fer el paper al moment, no li varen cobrar el cost de l’imprès només el segell “de los huérfanos del cuerpo”. 

A partir d’aquell dia el brigada cada vegada que el trobava es quadrava, el saludava com si fos un general! (en Jordi continua sense saber quin problema tenia amb el brigada de la Guardia Civil).







        Al fons, antiga Caserna de la Guàrdia Civil. Fotografies antigues de Palafrugell (faceboock)

Amb aquestes “cosetes” ens donem compte del canvi sofert per la nostra societat a partir de la mort del Dictador. Canvi en tots els aspectes fins i tot amb la burocràcia, en la manera d’atendre, d’escriure, el disseny de la paperassa..... és retrocedir en el temps, en una època que sembla més arcaica del que és en realitat.

 Tot i que com usuaris de les grans empreses de serveis, incloses les entitats bancaries, ens dóna la sensació d’haver tornat a les maneres de treballar d'antany: El famós " VUELVA USTED MAÑANA" d'en Mariano José de Larra.

Anna Cuesta i Montse Miró


[1] La seva biografia la publicarem pròximament

[2] Ha treballat en una barca de pesca de Palamós, fa temps que està jubilat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme