FAMÍLIA FORGAS- BASTONS- GURGUÍ

El matrimoni format per Josep Forgas Mató (cirurgià de Palafrugell) i Margarida Cruanyas Frigola, van tenir 8 fills: Rafel (1819), Marta (1820), Maria (1822), Ignàcia (1824), Mª Dolors (1826), Brígida (1828), Joan (1830) i en Martí (1833).

Joan Forgas, fotografia Jaume Ferrer Massanet.AMP.

JOAN FORGAS CRUANYAS (Palafrugell 1830-1912) que havia viscut al carrer de Pals, tots els seus descendents han habitat a la casa nº 9 del nostre carrer.

Joan es va casar amb Victoria Giralt, primera llevadora titulada municipal i a partir d’aquest matrimoni va començar una nissaga de llevadores oficials[1] a Palafrugell, set d’elles al nostre carrer.

En Joan Forgas va ser el primer fotògraf palafrugellenc reconegut en els principis de l’art de la imatge, gran professional (sobre tot retratista), va ser cofundador de la primera societat fotogràfica de Palafrugell[2]. Va dedicar més de quaranta anys a la fotografia compaginant-la amb el treball en el sector del suro per poder sobreviure.

El matrimoni Forgas-Giralt va tenir 4 fills: 

l’Albí es va casar, l’any 1890, amb la Maria Bastons Casteys, també llevadora del carrer de la Caritat, coneguda com la Marieta i van tenir una filla la Montserrat Forgas Bastons.

Isabel Forgas Giralt (Palafrugell 1874-1951) coneguda popularment com “la llevadora” té el mèrit d’haver ajudat a néixer l’escriptor Josep Pla. Casada amb Pere Maria Surroca, van tenir una filla, la Victoria Maria Forgas, casada amb en Domingo Gurguí.

Marta Forgas Giralt es va casar amb Josep Bastons Figueras i varen tenir 5 fills: Laura (1881),  Reparada (1883) també llevadora, Benito (1885)[3], Emili (1889-1975) i Encarnació (1899-1978).

I la filla petita, Joaquima es va casar amb Joan Sastre Bartra.

 Un altre membre de la família Forgas Cruanyas, en Martí, el trobem amb la seva família en els censos 1864,1868,1870[4], a la placeta d’en Bou nº 2. Casat amb Marta Gallart van tenir quatre fills: Margarida, Joan, Sebastià i Consol.

 DOMINGO GURGUÍ BRUGUÉS (Tortellà 1901-Palafrugell 1996)

Es va casar amb la Victoria Maria Forgas, filla de la Isabel Forgas Giralt i de Pere Maria Surroca i néta d’en Joan Forgas Cruanyas, varen tenir tres fills: l’Ernest, la Mª Dolors i l’Elena.

De jove havia fet de lampista al seu poble, d’on fins fa poc encara es podia veure la instal·lació amb les palometes de l’època.
















     

    




































Domingo Gurguí i Victòria Maria amb el seu fill Ernest. A la dreta el matrimoni. De l'àlbum famíliar Pagès- Gurguí

A Palafrugell va entrar de mecànic de la Sarfa, feia totes les reparacions dels autocars i fabricava les peces de substitució, popularment era conegut com “en Manetes”.

A les golfes de casa seva al nº 9 de la Caritat encara, avui dia, es conserva el seu taller on fabricava i inventava les peces.

Tot i la seva gran coneixença del sector del motor i dels autocars, mai es va treure el carnet de conduir i explica, el seu nét en Xavier, que un dia va haver d’arranjar i conduir la Sarfa de Mont-ras a Palafrugell i per manca de conductors el va haver de portar ell, arriscant-se a ser multat. 

Com anècdota podem explicar que pel carrer de la Caritat es deia que hi havia dues llevadores a la família, una era la Isabel Forgas i l’altra la cunyada, la Maria Bastons, que es feien la competència.

Actualment els descendents per part de la Isabel Forgas i de la Victòria Maria és la família Pagès Gurguí[5].

 

Aquesta família palafrugellenca i del veïnat de la Caritat la trobem molt interessant perquè emparenten el primer fotògraf professional, la primera llevadora titulada i músics importants com el compositor Josep Bastons Fàbrega i el seu oncle el baríton l’Emili Bastons.

 

Anna Cuesta i Montse Miró

[1]Les descriurem amb més detall al llibre.

[2] GRAU I FERRANDO, DOLORS. Els artesans de la imatge. QdP nº5

[3] D'ofici baster, pare de Josep Bastons Fàbrega, cantant i compositor. Germà del baríton del Liceu Emilli Bastons.

[4] Informació extreta del padró Municipal AMP

[5] En Xavier Pagés ens ha facilitat molta informació que ens ha servit per lligar les famílies dels seus avantpassats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme