DE LES FAMÍLIES I LA FAMILIARITAT DEL CARRER DE LA CARITAT

Hem volgut encetar un apartat sobre les famílies que han viscut en el carrer, les veritables protagonistes de la vida comunitària i artífexs de les relacions de familiaritat que s'han donat en el veïnat. De manera completament atzarosa ha sorgit que per a aquesta primera entrada sigui la família Pibernus qui protagonitzi la inauguració d'aquest apartat.

FAMÍLIA PIBERNUS

El matrimoni de Miquel Pibernus Gamira, nascut a Palamós i Antònia Mascort Ferrer, que ho era de Palafrugell, es van casar a la parroquial de Sant Martí de Palafrugell l’any 1866. Antònia Mascort era nascuda al carrer de la Caritat l'any 1845, en el si de la casa Mascort, una nissaga familiar establerta al carrer des de finals del segle XVI.

Miquel era un virtuós instrumentista de clarinet que fou director d’orquestrina i de la coral “La Taponera” de Palafrugell. Sis anys més tard de l’enllaç matrimonial la parella es va traslladar a Girona on Miquel va poder desenvolupar la seva professió de músic, interpretant i formant a altres músics en la utilització dels instruments de vent de fusta. Professor de l’Orfeó de Girona, sovint actuava tocant amb gran èxit al saló de ball “Las Odaliscas”.

A la capital naixerien els seus tres fills, les dues noies, Carolina i Mercè, que eren respectivament dotze i tres anys més grans que Josep, el benjamí de la família.

Josep, seguint les passes del seu pare va estudiar música, i d’ell adquirí els coneixements i l’estima pels instruments musicals que de forma tan virtuosa dominava el pare.

No sabem en quin moment hauria vingut Josep a Palafrugell, però suposem que seria després de la mort de la mare l’agost de 1900, quan encara era menor i comptava 17 anys. El seu pare havia mort sis anys abans, i sa germana Carolina era casada i s’havia establert a Girona.


La principal de Palafrugell 1902, segon del davant Josep Pibernus Mascort. Fons Vigas-Bonany, del blog de Josep Loredo Moner

Josep va formar part de la Cobla-Orquestra la Principal de Palafrugell i de la Orquestra Els Escolans de Sant Sadurní d’Anoia. Es va casar a Palafrugell, el dia 12 de febrer de 1910, amb Ramona Ribot Bonany (1886-1920). Els darrers any de la seva vida els va viure al carrer de la Caritat, on va morir el dia 16 de febrer de 1941.

L’any 1903 la família gironina Moya Pibernus, composta pel matrimoni Tomàs Moya Moragrega (Calanda 1854) i Carolina Pibernus Mascort, amb els seus fills Miquel de dinou anys, Mercè d’onze i Júlia de nou anys, tornen a Palafrugell i s’instal·len a la casa dels avis Miquel i Manuela del carrer Cases Noves. Amb ells ve a viure-hi la tieta Mercè Pibernus que compta vint-i-dos anys.

La Mercè Moya Pibernus es va casar a Palafrugell amb el figuerenc i flequer de l’Economica Palafrugellense” Josep Vilert Güibas, el 12 d’octubre de 1924 i la parella va reformar la casa del carrer de la Caritat fent-ne dos habitatges, en un d'ells, el número 10 fixaren la seva residència, mentre que el del costat, que tenia el número 12, el van destinar a lloguer. Era coneguda al carrer com la "senyora Merceditas".

El fill d’aquests, Carles Vilert Moya, va estudiar idiomes l’anglès i francès amb perfecció, i treballava de gerent en un hotel de Lloret de Mar on va conèixer la que seria la seva esposa, Gisela Diehe, d’origen alemany, que feia de recepcionista en el mateix hotel. Més tard la parella portaria la gerència dels Apartaments Port Pelegrí de Calella.

Les filles del matrimoni, es van vendre la casa del carrer Caritat l’any 1988, i els nous propietaris van realitzar obres de reforma quedant l’habitatge força diferent de com era originalment.

 Autors: Anna, Jaume, Montse i Ramir.

Hem d’agrair a Àngela Vilert la informació i els testimonis que ens ha facilitat amb els quals hem pogut completar i conèixer millor la seva família.

 

Comentaris

Josep Loredo i Moner (jlm_54@hotmail.com) ha dit…
Benvolguts Anna, Jaume, Montse i Ramir:
En el paràgraf que hi ha immediatament a sota de la foto de La Principal de Palafrugell, on diu:

"Josep va formar part de l’orquestra la Principal de Palafrugell i de la Cobla Sardanista de Sant Sadurní d’Anoia. Es va casar ... "

potser seria més correcte dir:

"Josep va formar part de la Cobla-orquestra la Principal de Palafrugell i de l'Orquestra Els Escolans, de Sant Sadurní d’Anoia. Es va casar ... "

Si voleu, també us podeu descarregar del meu blog, tal com heu fet amb la foto de LPDP, les 11 que tinc publicades dels ESCOLANS on hi surt en Josep Pibernús.
L'enllaç és el següent:
https://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com/2017/04/els-escolans_8.html

Tant aquella com aquestes m'ha costat molt d'aconseguir-les, i moltes vegades les he hagut d'editar. Jo acostumo a citar les meves fonts, crec que és una bona pràctica del blogger.

Salut !
Montse Miró ha dit…
Tens tota la raó Josep .
Hem tingut a les mans diferents versions de la fotografia, la primera que ens va arribar va ser dels descendents dels Pibernús, la segona que teníem era del llibre Música i festa a Palafrugell de l’Oriol Oller (pag.60) i la tercera era la descarregada del teu bloc. Tot i havent demanat permís a la família propietària,ens vàrem oblidar de posar la font teva. Mil disculpes, esperem que no torni a passar.
Aprofitarem per rectificar tot el que ens expliques.
Salutacions
Els autors

Entrades populars d'aquest blog

Escriptors al carrer de la Caritat I

Gràcies, Lluís Molinas

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme