MATRÍCULES DE BICICLETA, POLICIES DE REFORÇ i l'OCTAVI

Entre els anys 1940 i 1970 tothom que tenia bicicleta tenia la obligació de matricular-la, anar a comprar la placa metàl·lica a l'Ajuntament. 

Qui més qui menys, si era adult i tenia l'hàbit d'anar a treballar amb bici,la matriculava per tal de no tenir problemes amb la policia municipal.

Era una placa que es posava normalment al darrera de la bici, i estava formada per dues parts una que era municipal, on hi havia el nom del poble i una altra part (placa més petita i de diferent color) que s'hi adjuntava i que era de la Diputació. (EXMA DIPUTACIÓN PROV.DE GERONA Arbitrio de rodaje.)
                    
  Fotografia matrícules que s'anuncien a Todocolección

L'idioma emprat, com corresponia a l'època, era el castellà.

Els nens i el jovent eren els que normalment no la portaven, els pares consideraven la bici un joguet  no un medi de transport, els pares no les donaven d'alta, no les matriculaven  i a vegades es produïen conflictes depenent del criteri del policia municipal de torn. 

De fet als nois ja els agradava portar placa, els feia il·lusió i normalment era una pregunta que es feien entre ells: 

-no tens placa? “Ai” si trobes els "urbanos"!

POLICIA DE REFORÇ

En aquesta època a Palafrugell ja començava el turisme, l'Ajuntament reforçava la plantilla a l'estiu amb "urbanos" de Barcelona.

Fotografia treta de Via Libre. La revista del Ferrocarril.
Qui els recorda, explica que continuaven portant l'uniforme de la capital, per això cridaven molt l'atenció de la gent i del jovent. Al ser diferent l'uniforme i venir de Barcelona, feien molt de respecte i ells, en el fons es feien respectar. Es posaven amb coses que els d'aquí feien veure que no ho veien.

L'Ajuntament els oferia feina a l'estiu i un apartament o pis gratuït per a la família. Una manera com una altra d'anar de vacances pagades!

L'OCTAVI FRIGOLA

En aquella època tenia 11-12 anys. Un dia d'estiu, tot passejant amb bicicleta pel carrer de Sant Sebastià "carrer del Clos" va ensopegar de ple amb un municipal de Barcelona, el va aturar i li va demanar: 

- perquè no portes placa noi? ja saps que és obligatori! 

 L'Octavi ben atemorit li va contestar que no en tenia. Per casualitat, en aquell moment, passava el mestre Joan Farga, professor seu. Va preguntar al municipal si tenia algun problema amb l'Octavi, si havia fet alguna malifeta. El policia va contestar amb una pregunta:

- què és el seu fill? 

A la qual va respondre el mestre amb un:

- No ho és, però com si ho fos!

 El municipal va optar per requisar la bicicleta, l'Octavi a protestar cap a casa, i el Sr. Joan Frigola, el seu pare, l'endemà va anar a buscar-la a l'Ajuntament.

                     Ningú de l'Ajuntament li va fer cap comentari sobre la matrícula.

COSES DE PALAFRUGELL!!!

Anna M. Cuesta  i Montse Miró

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

L’últim gran atleta històric: JOSEP M. VIVES SUREDA

Poetes i poetesses del carrer de la Caritat

Ramon Rodríguez i Vilà. Guia de muntanya i organitzador de viatges de senderisme